Sterrenchef Box: viergangenmenu van een chef-kok thuisbezorgd

Geen pizza of gewone hap thuisbezorgd, maar een viergangenmenu van een sterrenchef naar keuze. Kwestie van out of the box denken en doen. Maar wat zit er in zo’n doos van Sterrenchef?

Door

Bestaat er een boekingsbureau voor sterrenchefs?, vroeg Lisette Ernens (55) aan Marcel van der Kleijn, toen ze hoorde dat hij zo nu en dan gevraagd werd voor privédiners en liefdadigheidsdiners. “Nee,” antwoordde de bekende Haagse chef-kok, “maar dat zou wel een idee zijn!”

Ernens, sinds 2016 medeorganisator van het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes, zag haar kans schoon. Een hele rits sterrenchefs sloten zich aan bij haar initiatief, onder wie François Geurts (FG Restaurant**), Wilco Berends (De Nederlanden*), Edwin Vinke (de Kromme Watergang**), Ronald van Roon (Calla’s*) en uiteraard Van der Kleijn zelf.

Na de aftrap bij ‘RTL Boulevard’, eind november 2019, stroomden de aanvragen binnen. “Op eerste kerstdag had ik mijn eerste boeking.” Begin april was het gedaan. Corona. Alle boekingen geannuleerd, Haagse Wereld Hapjes ging ook niet door.

Ottolenghi

Terwijl het leven werd platgelegd, zag Ernens vanuit haar raam brommertjes van bezorgservices af en aan rijden. Tegelijkertijd wist ze dat de chefs iets wilden doen en dat vrienden na het zoveelste recept van Ottolenghi verzuchtten: ‘We willen wel weer eens wat anders.’ En zo zag Sterrenchef Box het licht: een viergangenmenu van een sterrenchef bij je thuisbezorgd. “Voor de pilot heb ik vier koks benaderd en die zeiden meteen ‘ja’. Binnenkort komen er weer vier bij, ik wil uitbreiden tot vijftien chefs.”

 

Niet echt iets waar je nu aan denkt, maar in alle eerlijkheid: de eerste kersmenu’s zijn al gemaakt.
Lisette Ernens (medeorganisator van Haagse Wereld Hapjes)

 

Een goed idee tijdens de lockdown, en nu? “Natuurlijk kunnen mensen weer buiten de deur eten, maar als je besluit thuis iets te vieren of je krijgt eters die je wilt verrassen, dan is dit natuurlijk wel erg leuk.” Een ander bijkomend voordeel: je hoeft niet per se naar Zeeland of Overijssel om een sterrenmenu te eten. Kosten: € 54,50 per persoon. Bijpassende wijnen, maar ook friandises en brood zijn via de site te bestellen. Een vegetarische optie is er eveneens. Al staat die niet beschreven op de site. “Verzinnen de chefs ter plekke,” maakt Ernens duidelijk.

Feestelijke entree Sterrenchef Box

Grote vraag is natuurlijk: wat zit er in zo’n Sterrenchef Box? Welnu, wij probeerden de versie van Rutger van der Weel (Katseveer*, Wilhelminadorp). Met het stappenplan in de hand (er zijn ook video-instructies van de chef zelf, maar die sloegen we over) gingen we aan de slag. Qua voorbereiding zijn de Coquilles St. Jacques met hazelnoot, truffel, knolselderij en paddenstoelen het makkelijkst. De vuurvaste zakjes laat je 8 minuten ‘en papillotte’ in de oven garen.

Vuurvaste zakjes. | Foto: Casper van Dort

Zakje eruit, openvouwen op het bord en klaar. Voorafgaand aten we een torentje van Noordzeekrabsalade, crostini en duurzaam gekweekte yellowtail uit Colijnsplaat, Zeeland. Met een spuitzakje vadouvanmayonaise, vinaigrette van sambai en wat salade versier je het bord. Erg lekker, en als alles lukt: een feestelijke entree.

Het hoofdgerecht kost meer tijd. De oven mag aan blijven, want daar gaan de asperges en gnocchi in. Pannetjes erbij voor de baba ganoush en de jus. De lamsrugfilet kook je au bain-marie. Als het vlees klaar is, doe je in het warme water nog vlug even de doperwten. En dan nog alles mooi op een bord zien te krijgen! Grote buiging overigens voor de wildjus van tijm en gerookte knoflook. Toe een mousse van mocca, cremeux van banaan, gel van Tia Maria en gesuikerde pecannoot. Ziet er fantastisch uit. We snappen Ernens’ idee ondertussen wel. Je kunt indruk maken met een minimale afwas. En je hoeft niet te zoeken naar een oppas voor je kinderen.

Mousse van mocca, cremeux van banaan, gel van Tia Maria, gesuikerde pecannoot. | Foto: Casper van Dort

Ondertussen denkt de Haagse na over een box op maat vanaf tien personen. Je kunt dan aangeven wat je lekker vindt of juist niet en dan gaat de chef ermee aan de slag. Ook op het lijstje: kerstboxen. “Niet echt iets waar je nu aan denkt, maar in alle eerlijkheid: de eerste kersmenu’s zijn al gemaakt.”

Meer informatie: www.sterrenchefbox.nl

Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van