Passion Ethiopian Coffee, nieuwe horecazaak aan het Noordeinde

Op hun missie tegen armoede én met veel horeca-ervaring zijn Dawid en Dorinde Abraham nu op het Noordeinde neergestreken. Passion Ethiopian Coffee serveert koffie van de beste bonen én vers eten.

Door

‘Would you like to order? Wilt u wat bestellen? Vuoi ordinare qualcosa? Hè? Ook nog in het Italiaans? Dawid Abraham (34), eigenaar van de pas geopende horecazaak Passion Ethiopian Coffee aan het Noordeinde, switcht zo achteloos van de ene naar de andere taal dat je ervan omkijkt. Als je vraagt naar zijn talenkennis grijnst Abraham van oor tot oor: “Als je wilt, kan ik ook nog wel in het Amharik een vraag stellen.” Nou, daar zullen we weinig van begrijpen. Amrahik is de taal die ze in Ethiopië spreken, het land waar hij is opgegroeid.

 

Achter in zijn zaak, in de vergaderruimte, neemt hij plaats achter een kop koffie. Geen karamelshot voor hem, nee, pure Ethiopische koffie. “Als mensen erom vragen, kunnen ze het krijgen, hoor, maar ik houd er niet van. Als je een blend drinkt, zoals bijvoorbeeld bij Starbucks het geval is, dan snap ik het wel. Dat is gewoon troep.”

Arabicabonen bij Passion

Abraham werkt met premium arabicabonen. Even kort door de bocht: de beste bonen die je kunt krijgen. Passion heeft twee soorten: de Yirgacheffeboon en de Limuboon. “Het is net als met wijn,” legt hij uit, “elke regio heeft zijn eigen smaak. Yirgacheffebonen komen uit de bergen. Die smaken notig, en een beetje naar jasmijn en chocolade. De Limuboon groeit in de Belatabossen, is heel smaakvol en soepel, maar ook fruitig.”

Een pak (gemalen) bonen van 250 gram kost 8 euro, voor 500 gram betaal je 14 euro. De prijzen kan hij laag houden, omdat hij rechtstreeks van de boeren koopt. 100 procent fairtrade dus. Dat was dan ook het uitgangspunt toen hij vijf jaar geleden een businessplan schreef: koffieboeren een eerlijke vergoeding geven. “Weet je wat een kilo rauwe bonen kost? Nog geen euro! Maar in de markt worden ze voor 36 euro per kilo verkocht. En die winst verdwijnt niet in de zakken van de boeren.”

 

Het wordt ter plekke bereid. Verser krijg je het niet.
Dawid Abraham (eigenaar Passion Ethiopian Coffee)

 

Die enorme prijsstijging komt grotendeels door het roosteren, legt hij uit. “Meestal gebeurt dat in een ander land en dan schieten de prijzen opeens omhoog.” Abraham laat de bonen wel in eigen land roosteren. Daarna zet een kennis van hem de lading op het vliegtuig. “Voorlopig, door de coronacrisis, haal ik de vracht in Brussel op. Laatst nog 200 kilo.”

Italiaanse privéschool

Dat Dawid Abraham, die op z’n vijftiende naar Nederland vluchtte vanwege de oorlog tussen Ethiopië en Eritrea, zonder al te veel moeite koffiecorners in Nederland kon openen, dankt hij grotendeels aan zijn vooruitstrevende familie.

In Addis Abeba volgde hij overdag lessen aan een Italiaanse privéschool en in zijn vrije uren deed hij met zijn vader – die in de hoofdstad een restaurant runde – inkopen of hielp hij mee in de keuken. Voor tibs, een typisch Ethiopisch gerecht, kwamen mensen van heinde en verre langs. Abraham heeft het hier ook op de kaart staan. “Het wordt ter plekke bereid. Verser krijg je het niet. Wacht, ik haal een bordje voor je.”

Foto: DHC/Brian Mul

De biefstukreepjes met knoflook en pittige kruiden (‘laat ik ook uit Ethiopië overkomen’) verschijnen op tafel. De kruidenmix (‘berberi’) bestaat uit onder meer gedroogde rode peper, gember en gemalen koriander. Niet heel pittig, maar toch genoeg om er een flinke kom yoghurt bij te serveren. En vraag ook naar de ingera (een pannenkoek van teff-meel). Wie niet van kruidig houdt: een broodje gezond of een tosti kun je hier ook krijgen. “Tuurlijk,” lacht Abraham. “Addis is een internationale stad, we eten daar ook gewoon panini of pizza. Bovendien: ik heb een Nederlandse vrouw.”

Geschenk van God

Dorinde leerde hij kennen tijdens hun studie theologie aan het River Bible Institute in Amsterdam. Sinds kort zijn ze de gelukkige ouders van Jozef die tijdens de coronatijd werd geboren. “Een geschenk van God, en doordat alles stillag, hadden we alle tijd voor onze zoon.”

“Kom je nog even boven kijken?”, vraagt hij als de borden en kopjes leeg zijn. Langs de bar loopt hij omhoog naar het appartement. “Dit hoort er ook nog bij. Een tweepersoonsruimte voor nog geen negentig euro aan het Noordeinde. “Dat is echt goed geprijsd,” aldus de Ethiopische ondernemer. Een ontbijt erbij kost 9,50 euro. Ook een koopje volgens Abraham. “Bij het Hilton even verderop betaal je 22,50.”

De Indiase ambassadeur heeft Passion al ontdekt. “Die ontbeet hier laatst met vijftien gasten in de vergaderruimte. Die ruimte is overigens gratis. Je hoeft alleen maar te reserveren.”

Passion, Noordeinde 166. Meer informatie: www.passionethiopiancoffee.nl

De culinaire redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 30 juli 2020 gratis aan. Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Bekijk meer van