De Filosoof: nieuwe wijnbar voor vrije geesten

Met wijnbar De filosoof wil Ofran Badakhshani een plek creëren waar je vrij kunt filosoferen, verhalen kunt vertellen en met elkaar mag discussiëren.

Door

Molenstraat 16, 10.45 uur. Ofran Badakhshani zit verstopt achter een laptop. Een kwartier te vroeg staan we voor zijn deur. Als de eigenaar van de nieuwe wijnbar De filosoof ons ziet, gebaart hij dat we binnen kunnen komen. Daar prevelt een stem uit zijn computer iets over reserveringssystemen. Dan nog maar even rondkijken in de pijpenla.

De grote toog met goudkleurige tegels is het blinkende middelpunt van de wijnbar. Op een van de tafels ligt een dutar, een Perzisch snaarinstrument dat Badakhshani speelt. Boeken van onder anderen Dostojeski, Kafka en Spinoza vullen de kast achterin. En ook de dikke pil ‘With our own hands’ ontbreekt niet. Hagenaar Frederik van Oudenhoven schreef het reis/receptenboek met als ondertitel: ‘A Celebration of Food & Life in the Pamir Mountains of Afghanistan’.

Confucius en Nietzsche

Toepasselijk ook voor een plek waar je naast wijn ook hapjes uit het oude Perzië kunt eten. Aan de muren hangen ingelijste prenten van Confucius, Nietzsche, Marx en Arendt. Eén lijstje is nog leeg. “Zo, eindelijk klaar,” zucht Badakhshani als hij zijn laptop dichtklapt. “Die lege plek? Die is voor allen die ik niet kan plaatsen,” antwoordt hij laconiek.

 

Foto’s: DHC/Sam Sampat

 

Ofran Badakhshani – filosoof, dichter, schrijver en ondernemer – dist tijdens het gesprek tal van oneliners op, zoals ‘je drinkt om jezelf te reinigen’ en ‘in dronkenschap ligt de waarheid’. Het drinken van wijn is een terugkerend thema in het leven van de man die werd geboren in Badachsjan, een dorp in het noordoosten van Afghanistan.

“Tot honderd jaar geleden bestonden er in het oude Perzië de zogenaamde Maikah (spreek uit: maikahdah), kleine locaties waar je wijn kon drinken. Daar kwamen de andersdenkenden: de filosoof, de dichter, de schrijver. Het was een plek tegen de orthodoxe gedachten van de Islam.”

Weemoed

Hij heeft onprettige herinneringen aan de Islamitische vrijheidsstrijders die de alcoholproductie eind jaren zeventig aan banden legden en onheil brachten naar zijn land. Tijdens de Afghaanse Oorlog moest hij vluchten. “Het was niet anders. Ik kon in het leger worden geplaatst, er was geen toekomst.”

 

Als kind werd je aangemoedigd om zo veel mogelijk verhalen uit je hoofd te leren, bijna iedereen dichtte.
Ofran Badakhshani (filosoof, dichter, schrijver en ondernemer)

 

Toch denkt hij soms met weemoed terug aan zijn jonge jaren. “Als kind werd je aangemoedigd om zo veel mogelijk verhalen uit je hoofd te leren, bijna iedereen dichtte.” Sluit hij zijn ogen, dan ziet hij zichzelf weer zitten bij het vuur tijdens de koude wintermaanden, waar ouderen rond middernacht verhalen vertellen aan zijn dorpsgenoten.

Wijnbar De filosoof

Met wijnbar De filosoof wil hij ook een plek creëren waar je vrij kunt filosoferen, verhalen kunt vertellen, met elkaar mag discussiëren. Badakhshani en zijn vriendin verwelkomen hun gasten elke avond in de Molenstraat. Zijn eveneens Noord-Afghaanse schoonmoeder maakt de gerechten. Zoals de büräni: dungesneden aubergineplakken gesmoord in verse tomatensaus met yoghurt en koriander.

“Voor dat gerecht komen veel mensen terug”, vertelt de man die zich de laatste maanden een dikke, zwarte krulsnor heeft aangemeten. Maar, zo proeven we later die week, ook de mantü: verse, bijna elastische deegpakketjes met kalfsgehakt en ui en granaatappel, zijn fantastisch.

Er is ook een feestelijk rijstgerecht dat elke dag op een net wat andere manier gemaakt wordt. De ene keer geïnspireerd op de Afghaanse keuken (dan heet het gerecht qabli), de andere keer op de Tadzjikistaanse (ash-palau). In elk geval is de maaltijd voorzien van rijst, gebakken wortels, rozijnen en kalfsvlees, smakelijk en vullend.

Parsi

Badakhshani serveert zijn gasten op verzoek bij elke gang een bijpassende wijn. Met flessen uit onder meer Azerbeidzjan, Israël, Moldavië en Georgië kun je zijn selectie bijzonder noemen. Van zijn zelfontwikkelde lijn Parsi drinken we een zuivere sauvignon blanc en later een harmonieuze natuurwijn uit Kroatië. Mocht je denken: die wijn wil ik thuis ook wel, dan is dat vrij eenvoudig: Badakhshani heeft ook een wijnwinkel, even verderop in de Papestraat. “Een gouden combinatie,” vertelt hij. “Ik heb nog nooit zo veel wijnen verkocht.”

Wijnbar De filosoof, Molenstraat 16. Meer informatie: www.defilosoof.eu

Bekijk meer van