‘MarleenKookt’ verovert ook Den Haag: ‘Ik heb eindeloos gesleuteld aan recepten’

Geen tijd voor de kinderen, geen tijd om te koken. Op Mallorca viel het kwartje bij het gezin van Marleen Jansen: samen een ‘gezond’ bedrijf opbouwen. ‘MarleenKookt’ bezorgt nu ook in Den Haag.

Door

In zeven maanden je gezonde bezorgservice uitbreiden naar drie nieuwe steden. Het klinkt als een jaloersmakende successtory. “Je moet het wel in perspectief zien,” nuanceert Marleen Jansen (48). “Het heeft negen jaar geduurd om ‘MarleenKookt’ rendabel te maken. Al die tijd hebben we geïnvesteerd in het bedrijf en van ons spaargeld geleefd.” We, want Jansen doet dit samen met haar man Joris Keijzer (48), die zich op zijn LinkedIn ‘delivery boy’ noemt. Jansen: “Hij doet veel meer dan dat, hoor. Alles wat niet met koken te maken heeft, neemt hij op zich, van de promotie tot de logistiek.”

Tien jaar terug zag het leven van het in Amsterdam wonende stel er heel anders uit. Zij werkte voor de marketingafdeling van de HEMA, hij was de CEO van Albumprinter, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de grootste leveranciers van fotoproducten in Europa. Uitgebreide maaltijden kookten ze al tijden niet meer, daarvoor waren ze te druk, de au pair zorgde grotendeels voor hun twee jonge kinderen. “Voor alles hadden we te weinig tijd, zelfs voor onze kinderen,” aldus Keijzer. “Vinden we dit nog wel leuk?, vroegen we ons op een dag af? Nou, nee.”

In de winter van 2011 vertrok het hele gezin daarom naar een afgelegen dorpje op Mallorca. ’s Ochtends kregen de kinderen – destijds vijf en zeven jaar oud – les van hun ouders, ’s middags werd er gewandeld of zocht Jansen naar kruiden en groenten in de moestuin. “Het was er heerlijk rustig. Ik herontdekte mijn liefde voor koken en maakte wat er in het seizoen beschikbaar was. Ik heb eindeloos gesleuteld aan recepten, net zo lang totdat ik ze goed genoeg vond. Toen kwam het besef: dit is wat ik wil blijven doen.”

MarleenKookt in Amsterdam

Zonder al te veel bombarie gingen ze in 2011 van start in Amsterdam. Eerst kookten ze voor vrienden. Daarna kregen ze verzoeken van kennissen van die vrienden, tot op een gegeven moment onbekenden iets via hun site bestelden. “We adverteren weinig. Onze bakfietsen met ons logo erop en de mond-tot-mondreclame zijn meestal voldoende.”

Foto’s: PR

Foto’s van gerechten maakte Jansen in het begin zelf, net als de maaltijden. Inmiddels is MarleenKookt actief in vier steden: Amsterdam, Utrecht, Haarlem en – sinds maandag 28 september – in Den Haag. De fotografie besteedt ze nu uit en koken doet Jansen ook niet meer alleen: ze heeft een team van vijf koks in dienst.

“Als de chefs voor het eerst een kijkje nemen in onze keuken zijn ze verbaasd. ‘Trekken jullie nog zelf de bouillon? Dat doen ze tegenwoordig alleen nog maar in sterrenrestaurants,’ is dan de reactie.” De meeste koks hebben ook in de betere restaurants gewerkt,” vertelt Jansen trots. “Je moet geen toefjes en cressjes verwachten, maar de kwaliteit is wel heel hoog. Alles is zelfbereid. Voor de lasagne pruttelt de bolognesesaus urenlang op het vuur, ook de bechamel maken we zelf.”

Gerechten MarleenKookt

Vijf dagen in de week maakt het team van MarleenKookt vier verschillende gerechten per dag. Daar zit steevast een vegetarisch gerecht bij. ‘Oude’ gerechten rouleren – als het seizoen het toelaat – om de drie maanden. Daarbij maakt Jansen elke week twee nieuwe gerechten voor de afwisseling. Twee hoofdgerechten kosten 10 euro per stuk, neem je er vier, dan reken je 8,25 euro per maaltijd af.

 

Voor de lasagne pruttelt de bolognesesaus urenlang op het vuur.
Marleen Jansen ('MarleenKookt')

 

We probeerden zelf een aantal gerechten, waarbij twee zaken opvielen: de hoeveelheid groenten (veel!) en de verpakking: de hoofdgerechten zitten in porseleinen schalen die je makkelijk kunt opwarmen. Het staat mooi op tafel en, groot pluspunt: geen plastic afval. Favoriet was de heerlijk geurende, glutenvrije Indische rundsoep: groentebouillon met zacht vlees, courgette, doperwten en broccoli. Lekker gekruid met onder meer kruidnagel, kurkuma en groene peper. Een maaltijdsoep voor maar € 4,50!

Ruim 90 procent van de bestellingen komt van vaste klanten: veelal drukke gezinnen die gezond en lekker willen koken, maar daar zelf geen tijd voor hebben. Jansen: “Je moet het zo zien: MarleenKookt is net zoals de hulp in huis of de kinderopvang: het hoort bij het wekelijkse ritueel.”

Op dit moment werken er 140 mensen voor MarleenKookt, van wie 100 bezorgers. Wanneer ze opnieuw uitbreiden, weten ze nog niet. Maar één ding is zeker: Den Haag is niet hun eindstation.

Meer informatie: www.marleenkookt.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van