Nieuwe delicatessenwinkel in Prinsestraat: authentiek Spaans eten bij El Mercado

Met authentiek Spaans eten wil El Mercado, een nieuwe delicatessenwinkel en traiteur in de Prinsestraat, de Haagse culinaire harten veroveren. Denk aan paella, olijfolie en worsten.

Door

Een smeuïge Valenciaanse paella, een Asturische fabada (bonenschotel) of een nederige Spaanse tortilla. Overal ter wereld kookt men de Spaanse klassiekers, maar zelden is het van de gewenste kwaliteit, merkten Sergio Martos en Franck Hanselman, eigenaren van het recent geopende El Mercado in de Prinsestraat.

“Bijna altijd ontbreekt er iets,” zegt Hanselman. “Dat kan een ingrediënt zijn, maar kan ook voortkomen uit een gebrek aan kennis van hoe je écht Spaans kookt.” Bij El Mercado zit het met die kennis wel goed: Martos komt uit Barcelona en leerde van zijn moeder de fijne kneepjes van de traditionele Catalaanse en Spaanse keuken.

Terwijl Martos nog druk bezig is met het uitpakken van etenswaren uit Spanje, geeft Hanselman een rondleiding door de keuken en langs het rijke assortiment. Op de toonbank liggen heerlijk uitziende fuetten, maar je ziet ook exotischere worstsoorten. Wat te denken van sobrasada, een licht pikante, zachte varkensworst uit Mallorca. Of een salchichón, een dikke worst met weinig vet, gemaakt van wild zwijn.

Feestmaal

“Alle producten komen rechtstreeks uit Spanje,” legt Hanselman uit. “We hebben bijvoorbeeld heerlijke Andalusische olijfolie, geperst uit één enkele olijfsoort. Ook hebben we allerlei soorten conserven, bouillons en heerlijke wijnen. Alles wat je nodig hebt voor een Spaans feestmaal in eigen huis.” Daarnaast verkoopt El Mercado maaltijden om af te halen, zoals huisgemaakte paella en broodjes.

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen]

Foto’s: DHC/Sam Sampat

 

Met de verkoop van paella-pannen, een soort dunne barbecuepan, willen Hanselman en Martos ook mensen aanmoedigen om zelf te gaan experimenteren met de Spaanse keuken. Hanselman wil het geheim van een goede paella dan ook graag delen. “Je moet eerst de kip, vis of groenten goed aanbakken. Belangrijk is ook dat je de juiste rijstkorrel gebruikt, van een soort die veel vocht opneemt. Met ñoras, kleine gedroogde Spaanse pepers, geef je er vervolgens een authentieke Spaanse smaak aan. En belangrijk: niet meer roeren zodra de bouillon en de rijst in de pan zitten!”

Ziel en zaligheid

Al jaren liepen Franck Hanselman (die de Hotelschool Maastricht afrondde) en Sergio Martos (van oorsprong verpleegkundige) rond met het idee ooit eens zelf een zaak te beginnen met authentieke Spaanse producten en gerechten. Doordat het Cirque du Soleil, hun voormalige werkgever, noodgedwongen alle activiteiten afgelaste, streken ze in maart neer in Den Haag.

En ook al moet de Spaanse vlag tijdens ons bezoek nog gehesen worden en is de zaak pas een aantal weken open, het nieuws zingt al rond onder Spanjaarden in de stad, weet Hanselman. “Met de feestdagen voor de deur smachten veel Spanjaarden naar eten dat ze kennen van thuis, zeker nu het voor de meesten niet mogelijk is om even naar huis te gaan. We hebben nu al vaste klanten die erg blij zijn dat we er zijn.”

Hoewel de coronacrisis het voortbestaan van veel ondernemers bedreigt, denkt Hanselman dat Hagenaars ook nu El Mercado wel zullen weten te vinden. “Men geeft in deze tijd juist wat meer uit om ook thuis lekker en luxe te eten. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Een zaak openen is natuurlijk altijd een sprong in het diepe. Maar wij stoppen onze ziel en zaligheid in El Mercado en hebben heerlijke producten, dus we hebben er alle vertrouwen in.”

El Mercado, Prinsestraat 52, open van dinsdag t/m zondag. Meer informatie: www.el-mercado.nl

Dit artikel van journalist Jelle van der Meulen uit de krant van donderdag 10 december 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over Haagse gastronomie? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van