Gastrovino Scheveningen opent in voormalig sluiswachtershuis

Sommige horecaondernemers zijn niet te stuiten. Damiano Piacenza opent nu met zijn partners weer een Gastrovino, dit keer in Scheveningen. De oude sluiswachters zouden hun werkpand niet meer terug kennen.

Door

Nieuwsgierig loopt het echtpaar op leeftijd een rondje om het eclectische pand uit 1880 aan de Kranenburgweg. “Weet u misschien wanneer dit opengaat?”, vraagt de vrouw. De schilder die uit de aangebouwde serre komt, antwoordt met een Italiaans accent: “Op 1 december, mevrouw.” “Leuk,” reageert ze. “We wonen hier schuin boven in een nieuwbouwappartement en we willen weleens een kijkje nemen.”

Het gesprek dat buiten zijn nieuwe horecapand plaatsheeft, zal Damiano Piacenza deugd doen. Lockdown of geen lockdown, Piacenza en zijn drie compagnons van de Home of Italy-groep blijven enthousiast de ene na de andere zaak openen. Afgelopen april was het de beurt aan Gastrovino Leidschendam – in het nieuwe winkelcentrum Mall of The Netherlands – en dinsdag 1 december dus ziet Gastrovino Scheveningen in het voormalige sluiswachtershuis het levenslicht. De afgelopen jaren deed het oude douanekantoor voor de Norfolkline dienst als antikraakwoning. “De wirwar van kamers hebben we allemaal gesloopt,” vertelt Piacenza. “Je wilt naar binnen kunnen kijken.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Het sluiswachtershuis uit 1880. (archieffoto)

“A domani,” groet Damiano Piacenza de man met de kwast. Daarna: “Dat is de beste schilder die ik ken, bijna zeventig en ja, toevallig uit Italië.” Zo toevallig is dat natuurlijk niet. Je hoeft zijn naam maar uit te spreken en je weet waar Piacenza’s roots liggen.

Op jonge leeftijd draaide hij mee in La Liguria, het Italiaanse restaurant van zijn vader aan het Noordeinde. Nadat deze met pensioen ging, nam Piacenza samen met compagnon Chris Brosius de zaak over. Daarna opende hij met drie zakenpartners drie Burrata’s in Den Haag. Daarnaast is Home of Italy, zoals de groep van La Liguria heet, eigenaar van dertig Gastrovino’s in Nederland, van het wijnimportbedrijf Wine & Sprits en van Jacobus Toet, bekend om zijn kaviaar, gerookte zalm en truffel. “Al onze zaken zitten nu boven in dit pand verzameld. Daar is ook een grote ruimte waar we wijnproeverijen en trainingen willen houden.”

Gastrovino Scheveningen

Piacenza heeft dus genoeg omhanden. Dat de gemeente drie jaar geleden een tender had uitgeschreven voor het sluiswachtershuis dat een trekpleister moest worden voor de buurt, was volledig aan hem voorbijgegaan. “Dankzij mijn schoonmoeder zit ik nu hier. Die wees me op de tender. Wil je haar naam noemen? Ze heet Maria Margadant.”

Hij kijkt mee als haar naam genoteerd wordt. Daarna grijnst hij van oor tot oor. “Maak ik goede sier mee.”

Piacenza is inmiddels naar buiten gelopen langs de mussenkasten die in de daklijsten zitten. “Er zit hier een mussenkolonie, ik ben blij dat ze ondanks het geboor en getimmer gebleven zijn.” Daarna toont hij hoe je de glazen deuren van de serre als een harmonica kunt openen. “Maar je kunt ook op het terras zitten, we hebben tot in de namiddag zon.”

Hoe goed het ook klinkt, het restaurant zal voorlopig nog even gesloten blijven, denkt hij. “Maar de traiteur gaat wel open.”

Knipoog

Over de kartonnen vloer, die de zwart-witte terrazzovloer uit Friuli moet beschermen, loopt Piacenza naar het achterste gedeelte van het pand, dat door zijn vrouw Ann Piacenza, bedenker van het sfeervolle interieur, onder handen is genomen. Hij draait een rondje, totdat hij met zijn neus naar de toonbank gericht staat. “Dit hiervoor je ligt straks vol met hammen, worsten, kazen en broden. Stokbrood, zuurdesem en ciabatta, luxebroodjes, geen casino wit, hè. De nadruk ligt op Italië, met een knipoog naar de rest van de wereld. We verkopen ook Nederlandse en Franse kazen.”

En zo geldt dat eveneens voor de wijnen. Piacenza heeft speciaal voor deze locatie een grote pastamachine aangeschaft waar verse pasta’s uit rollen. “Ravioli, pappardelle, tagliolini, spaghetti,” somt hij op. “En we maken zelf pastasauzen. Saus en pasta kun je los van elkaar kopen, maar als je zegt: ik wil het thuis alleen nog maar hoeven op te warmen, dan garen we het ter plekke voor je.”

Naast pasta kun je hier terecht voor maaltijden. “Ossobuco, gamba’s, inktvis, kip. En aan de andere kant de desserts.” De blauwe kasten aan de zijkant zijn onder meer bestemd voor droge pasta, flessen olijfolie, aceto balsamico en vers gebrande noten. “En hier in het midden komt de cadeautafel. Veel pakketten en dozen pandoro en panettone (Italiaanse cakes, red.) uiteraard. Je kunt hier alles voor kerst in huis halen.”

Gastrovino Scheveningen, Kranenburgweg 200. Open vanaf dinsdag 1 december. Winkel open van 10.00 tot 21.00 uur, het restaurant van 10.00 tot 23.00 uur. Meer informatie: www.gastrovino.nl

Wilt u meer over Haagse gastronomie lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van