Vincenzo’s opent ook pizzeria in Prinsestraat

“Eten met de rug tegen de gevel, zoals in Parijs. Markies boven het hoofd, heaters.” Ook de Prinsestraat krijgt binnenkort een Vincenzo’s. Volgens hun Italiaanse formule: relaxte sfeer en hoge kwaliteit.

Door

Vincenzo Kramer (29) loopt met zijn telefoon door de voormalige slagerij Van Muijden aan de Prinsestraat. “Hoor je me nu wel? Het bereik is nog niet optimaal hier.” De medeoprichter van de populaire Italiaanse formule Vincenzo’s heeft nog een kleine maand om het op te lossen. Dan gaat de pizzeria open.

Samen met zijn compagnon Yaron Menneken (33) heeft de half-Italiaan binnen vijf jaar vier restaurants uit de grond gestampt: een in het Statenkwartier, twee in het Zeeheldenkwartier (Vincenzo’s pizzeria en Vincenzo’s osteria) en een in het centrum. “De leukste buurten van Den Haag,” aldus Kramer. “Ons concept is redelijk weerbaar tegen de crisis,” legt hij uit. “De drankomzet lopen we mis, maar we verkopen elke maand evenveel pizza’s als voorheen. Daardoor kunnen we iedereen in dienst houden.”

Industrieel

Op de begane grond is straks ruimte voor 50 couverts, op het terras kan hij 25 man kwijt. “Eten met de rug tegen de gevel, zoals in Parijs. Markies boven het hoofd, heaters. Maar voor de goede orde: het interieur is industrieel, de ene muur is strak glad, de andere is nog bezaaid met gaten. Boven de grote bar hangt een over the top kroonluchter en in de kelder komt een speakeasybar. Met een geheime deur, maar meer zeg ik niet.”

De Napolitaanse pizzaoven is deze week gebracht. (Foto: Shari de Boer)

En in de automatiek waar je vroeger een bal of een kroket uit de muur kon eten, liggen begin maart focacciabroodjes met ‘leuke toppings’, zoals mortadella en artisjokkencrème of parmaham met zongedroogde tomaten en witte truffelolie. “Als ode aan de slager.”

De perfecte pizza heeft een tijgerkorst met licht verbrande plekjes’
Vincenzo Kramer

Dat de Italiaanse keuken populair is, is geen geheim. Maar toch: wat maakt Vincenzo’s zo geliefd bij het publiek? Kramer, al een kwartier een waterval van woorden, raakt nu echt op dreef. “Ten eerste: de ambiance. Bij Vincenzo’s werken we veel met jonge, bevriende collega’s. De sfeer is relaxed, dat vinden onze gasten prettig. Ten tweede: de kwaliteit van het eten. We zeggen nooit: het is prima zo, nu kunnen we achteroverleunen. Je moet je altijd blijven ontwikkelen. Om een voorbeeld te geven, we zijn een keer op een dag heen en weer naar Florence gevlogen, op zoek naar de lekkerste focaccia.”

Grinnikend: “Uiteindelijk waren onze verwachtingen zo hoog, dat het brood een beetje tegenviel.”

Renato’s

Kramer groeide op met de Italiaanse keuken. “Mijn vader was vroeger de eigenaar van restaurant Renato’s in Amsterdam. Yaron en ik misten zijn pizza in Den Haag.” Docerend: “De perfecte pizza heeft een tijgerkorst met licht verbrande plekjes. Om dat te bereiken moet je met de beste bloem en de beste oven werken. Onze bloem is heel erg fijn, type 00 vermengd met een lichtvolkorenvariant. Het deeg rijst minimaal drie dagen, daarna doen we de pizza in een klassieke, Napolitaanse steenoven. Eerst stoken we de oven op met gas en daarna bakken we de pizza af met essenhout.”

Klinkt allemaal goed, maar wat vindt zijn vader ervan? Schaterlachend: “Het duurde heel lang voordat hij toe wilde geven dat hij onze pizza lekkerder vond dan zijn eigen pizza.”

Vincenzo’s, Prinsestraat 12. Verwachte openingsdatum: eerste week maart. In eerste instantie voor afhaal en bezorging. Geopend zeven dagen per week van 17.00  tot 22.00 uur. Meer informatie: www.vincenzos.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van