Haags bedrijf Camptoo heeft profijt van populariteit campers  

Eropuit met een camper? Het Haagse bedrijf Camptoo noemt zichzelf de ‘AirBnB voor campers en caravans’. Vorig jaar werd het door de Financial Times uitgeroepen tot Europa’s snelst groeiende bedrijf in de reissector.

Door

In coronatijd voelt voor velen niets veiliger dan met een ‘eigen huisje’ op pad te gaan. Eigen sanitair bij de hand, maar er toch op uit. Martijn Peeters, oprichter van Camptoo, weet er alles van. “In de eerste lockdown heb ik samen met mijn gezin negen weken op een camping gestaan. Heel erg fijn om naar buiten te kunnen – thuis hebben we alleen een dakterras – maar toch coronaproof in onze eigen bubbel te zitten,” zegt hij.

Hij is niet de enige: de populariteit van campers groeit. Uit cijfers van de Bovag en databedrijf RDC bleek dat de Nederlandse verkoopcijfers van campers in het tweede kwartaal vorig jaar met 3,2 procent stegen tot 135.000. Vijf jaar geleden stonden er nog geen 100.000 geregistreerd. Het Haagse Camptoo werd door de Financial Times benoemd tot Europa’s snelst groeiende bedrijf in de reissector. Peeters: “We zagen al eerder de populariteit toenemen, maar we hebben wel profijt van hoe het nu aanslaat,” zegt hij. De eerste paar maanden na de coronacrisis was er een terugval in de cijfers, maar dat kenterde snel.

Ongebruikte campers

Het bedrijf, gevestigd in de Binckhorst, startte begin 2015 vanuit eigen ervaring. “Ik had een bedrijf in het delen en verhuren van studieboeken en samen met mijn compagnons wilden we brainstormen wat we daarmee wilden. We hadden bedacht om een camper te huren en een weekend naar de hei te gaan. Maar alle traditionele verhuurservices zaten vol, terwijl veel particulieren een ongebruikte camper hebben staan. We hebben de studieboeken vaarwel gezegd en zijn toen begonnen met het verhuren van campers.

“Steeds meer mensen vinden het zonde dat een camper stilstaat,” gaat Peeters verder. Via het platform zijn er zo’n 2500 campers van particulieren te huur. “Daar zit als je naar het totale aantal campers in Nederland kijkt, nog potentie in. De verhuur liep heel goed, maar mensen waren iets bezorgder om hun camper mee te geven. We hebben daarin veel ondersteuning gegeven, hoe dat coronaproof kon. Voor mensen die het financieel wat lastiger hebben in deze tijd, was het een mooie manier om een zakcentje bij te verdienen.” Voor elke verhuur ontvangt Camptoo een percentage van de opbrengst, in ruil voor al het papierwerk, verzekeringen en ‘alle andere saaie dingen’.

Offline zijn

De populariteit heeft mede te maken met het jachtige leven, denkt Peeters. “Het is zo druk. Met een campervakantie ga je echt even de natuur in, kun je de digitale wereld even uitzetten en heb je bovendien de vrijheid om ’s ochtends te bedenken wat je wilt gaan doen.” Dat ziet Camptoo niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen, zoals Groot-Brittannië en België, waar het bedrijf inmiddels zijn diensten aanbiedt.

Den Haag, waar Peeters zelf ruim tien jaar geleden voor de liefde terechtkwam, blijft de standplaats. “We hebben veel developers nodig, en die zitten om de hoek, in Delft. En daarnaast is het een goede plek om internationaal te opereren.”

Dit artikel uit de krant van 27 mei 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van