Nieuwbouw in Rijswijk: In de Bogaard moet ‘groener en uitnodigender’

Op de tafel van projectontwikkelaar Reshape Properties ligt een plan om een aanzienlijk deel van het Rijswijkse winkelgebied In de Bogaard om te toveren tot een plek voor 345 appartementen.

Door

Sinds warenhuis V&D in 2015 uit In de Bogaard vertrok, is het behoorlijk stil in De Terp, het gedeelte van het Rijswijkse winkelcentrum dat grenst aan de Generaal Spoorlaan. Zeg maar gerust verlaten. Al jaren kampt deze passage met flinke leegstand. Maar als het aan Reshape Properties, de eigenaar van De Terp, ligt, gaat dat spoedig veranderen. Op de tafel van de projectontwikkelaar ligt een plan om een aanzienlijk deel van dit winkelgebied om te toveren tot een plek voor 345 appartementen.

Sven Mathijssen van Reshape Properties licht toe: “Wij willen het voormalige V&D-gebouw en andere winkels in De Terp slopen om nieuwe woningen te realiseren. Er komt dwars door de oude V&D-locatie een nieuwe leefstraat. Daarlangs komt een stedelijke plint waar twee woontorens van circa 47 en 70 meter hoog op komen. Ook gaan we een deel van de huidige winkelpanden boven op parkeergarage ombouwen tot moderne loftappartementen.”

Van de 345 nieuwe woningen komen er 250 beschikbaar voor de verhuur. De grootte hiervan varieert van 50 tot 100 vierkante meter. Ook komen er 95 koopwoningen. Deze variëren van 60 tot 175 vierkante meter. Over de huur- en koopprijzen kan de ontwikkelaar nog geen uitspraken doen. “De plannen zijn nog in wording. De verkoopprijzen stellen we meestal pas vast als alle vergunningen rond zijn.”

Binnentuin 

Alle nieuwbouw verrijst rondom een nieuw aan te leggen, gemeenschappelijke binnentuin. Dit wordt de ‘eyecatcher’, volgens Mathijssen. “In de Bogaard ligt in het hart van Rijswijk en zal behoorlijk worden verdicht met alle woningbouwontwikkelingen. Voor de bewoners van de nieuwe woningen is het dan prettig om in deze stedelijke omgeving een eigen plek van rust te hebben. Vanuit de twee torens heb je goed zicht op deze binnentuin. Het wordt een groene oase met ook plek voor een plantenkas en een speeltuintje.”

 

De kans dat de leegstaande ruimte door winkels wordt opgevuld, is nihil. En dat terwijl er een schreeuwend tekort aan woningen is.
Sven Mathijssen (Reshape Properties)

 

De binnentuin past ook goed in het duurzame plaatje dat Mathijssen voor ogen heeft. “De nieuwbouw wordt volgens de laatste normen gerealiseerd. Zo zal er naast een eigen warmte-koudeopslag in de bodem ook worden gewerkt met zonnepanelen en waar mogelijk groene sedum daken.”

‘Leefstraat’ In de Bogaard 

Mathijssen benadrukt dat niet alle winkels uit De Terp zullen verdwijnen. “Door de sloop van het V&D-pand komt er een nieuwe route voor voetgangers en fietsers die dwars door In de Bogaard loopt, van de Prinses Beatrixlaan naar het nieuwe Steenvoordeplein. Langs deze leefstraat, in de plint van de nieuwbouw, is ruimte gepland voor leuke horecatentjes en winkels die gericht zijn op dagelijkse boodschappen. Denk hierbij aan een bakker, slager of gezondheidscentrum. Het gebied moet niet alleen groener worden maar ook uitnodigender.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

 

Langs deze leefstraat is ruimte gepland voor leuke horecatentjes en winkels die gericht zijn op dagelijkse boodschappen. (Artist’s impression: Reshape)

Volgens hem is dit de beste manier om nieuw leven in het Rijswijkse winkelhart te blazen. “Kijk, In de Bogaard heeft de kans gemist om een groot regionaal winkelcentrum te worden. Die rol heeft The Mall in Leidschendam nu. Aan nog zo’n gigacomplex is geen behoefte, dus de kans dat de nu leegstaande ruimte door winkels wordt opgevuld, is nihil. En dat terwijl er een schreeuwend tekort aan woningen is.”

Wanneer de eerste bewoners van de nieuwbouw in De Terp de sleutel in het slot kunnen steken, durft Mathijssen nog niet precies te zeggen. Eerst moeten ‘nog wat hordes genomen worden’, zoals de projectontwikkelaar het typeert. “De ruimtelijke-ordeningprocedures moeten worden doorlopen en dat kost nu eenmaal tijd. De eerste reacties vanuit omwonenden en winkeliers zijn in elk geval positief. We rekenen erop dat eind dit jaar de bouwvergunning afgegeven kan worden. Dan kan begin 2022 worden begonnen met de bouw en is oplevering mogelijk medio 2024.”

‘Masterplan’ In de Bogaard

Het idee voor De Terp is de eerste concrete uitwerking van een ‘masterplan’ dat de gemeente Rijswijk in 2019 presenteerde. Met meer groen, meer terrassen en uiteindelijk zo’n tweeduizend extra woningen wil het stadsbestuur In de Bogaard reanimeren. Het gebied moet veranderen in ‘een stedelijk gebied waar het aantrekkelijk is om te wonen, te werken, te winkelen of te recreëren’, zo stelde Rijswijk twee jaar geleden. Ook aan de oostkant van In de Bogaard, nabij de Sir Winston Churchilllaan, moeten uiteindelijk woontorens verrijzen.

Dit artikel uit onze nieuwbouwspecial van 15 april 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van