Water en groen op nieuw Spuiplein

Bomen, planten, bankjes en een waterbassin. Dat zijn de hoofdelementen van het ontwerp voor een nieuw Spuiplein.

Door

De gemeente heeft vorige week een reeks impressies gepubliceerd. Die zijn gemaakt door OKRA Landschapsarchitecten, dat zich mede heeft laten leiden door een reeks bijeenkomsten met buurtbewoners, ondernemers en organisatoren van evenementen. De gemeente ziet het Spuiplein als ‘buitenzaal’, behorend bij het cultuurgebouw Amare. Er is dus veel groen en een waterloop die zich richt op de Nieuwe Kerk, als bescheiden verwijzing naar het verdwenen water van de Turfmarkt. Maar ‘er [is] ook plek voor straattheater, muziekvoorstellingen van conservatoriumstudenten, ballet of een bioscoop in de openlucht’, in de visie van het college van B en W.

Het nieuwe Spuiplein gezien naar de Nieuwe Kerk. | Illustratie: Gemeente Den Haag

Trappen Spuiplein

Over de nieuwe inrichting neemt de gemeenteraad na de zomer een besluit. Het werk wordt volgend jaar uitgevoerd. Aangezien Amare in september opengaat, krijgt het plein eerst een tijdelijke inrichting. De exacte omvang van de herinrichting is nog onduidelijk. De gemeente wil het liefst de trappen voor het Mercure Hotel en het kleinere plein voor het Theater aan het Spui aan de overkant ook een facelift geven. Maar dat kost meer geld dan tot nu toe door de raad beschikbaar is gesteld.

De nieuwe ontwerpen worden dinsdag 13 april besproken in een livestream van Platform STAD.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van