Zo ziet de nieuwe concertzaal eruit

De nieuwe zaal voor het Residentie Orkest in het cultuurgebouw OCC gaat er compleet anders uitzien dan in de ontwerpen die eerder zijn gepresenteerd.

Door

Na overleg met de zaaldirectie en het orkest hebben de architecten Jo Coenen en Patrick Fransen de veelheid aan loges vervangen door twee doorlopende balkons, die de zaal een klassiek, ja eigenlijk Haags, uiterlijk geven. Want het ontwerp doet enigszins denken aan het interieur van het in 1964 afgebrande Gebouw van K & W aan de Zwarteweg. Over een eventueel in hoogte verstelbare zaalvloer is nog steeds moeizaam overleg gaande.

De impressie van de concertzaal werd net als die van de danszaal maandagavond goed ontvangen op een stadsgesprek in de Centrale Bibliotheek. Maar dat ging vooral over de openbare ruimten. Het publiek mocht suggesties doen maar tot echte concrete voorstellen kwam het niet, al klonk wel duidelijk de roep om meer groen en water. Coenen wil daaraan tegemoetkomen, vertelde hij achteraf. Met name op het Spuiplein en dan met iets meer dan plantenbakken. “We moeten de tuin van de Nieuwe Kerk doortrekken over het Spui. Ik denk dan aan een bomendek op het Spuiplein. Geen plantenbakken, of iets verrijdbaars, nee, échte bomen. Later zien we wel wat er met die trams gebeurt.”

Het planten van bomenrijen zou tot op de helft van het Spuiplein kunnen, omdat onder het deel dat direct aan de nieuwe theaters grenst de parkeergarage schuilgaat. Ook een fontein behoort tot de mogelijkheden; de Marokkaanse gemeenschap in Den Haag is daarvoor een inzamelingsactie begonnen.

Meer informatie over dit onderwerp deze week in de krant.

| Artist’s impression: Gemeente Den Haag/Cadanz

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van