Den Haag wil in 2024 of 2025 finish etappe Tour de France
Den Haag wil in 2024 of 2025 de finish van een etappe in de Tour de France organiseren. De stad sluit zich aan bij het al bestaande bid van Rotterdam om dan ‘Le Grand Départ’ van het grootste wielersportevenement ter wereld naar de regio te halen.
Het idee is om de proloog (vaak op de eerste zaterdag van juli) in de Maasstad te rijden en de volgende dag de eerste volledige etappe te starten in Rotterdam en te finishen in Den Haag. Dit maakte de Haagse sportwethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) vrijdag samen met zijn Rotterdamse collega Sven de Langen bekend op een persconferentie in de Sportcampus Zuiderpark.
Rotterdam maakte bijna drie jaar geleden al wereldkundig in 2024 of 2025 een gooi te willen doen naar de start van de Tour de France en nu heeft de stad aan Den Haag gevraagd zich bij dit plan aan te sluiten. “Wij slaan de handen ineen,” aldus Bredemeijer. “Het binnenhalen van zo’n groot mondiaal evenement is heel bijzonder. En zeker nu is de Tour de France zoveel meer dan alleen een groot gratis toegankelijk sportevenement. In deze zware periode is Le Grand Départ een stip op de horizon, licht aan het einde van de coronatunnel. Het biedt perspectief voor na de ellende.”
Parcours Tour de France in Den Haag
Hoe het parcours van de etappe in Den Haag moet lopen, is nog niet bekend. Dit is uiteindelijk aan de Franse tourorganisatie, de Amaury Sport Organisation (ASO). Tijdens de persconferentie passeerden de Scheveningse boulevard en de Mr. P. Droogleever Fortynweg bij de Sportcampus Zuiderpark de revue als mogelijke locaties voor de finishstreep.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Bredemeijer wil zich ervoor inzetten dat de profrenners niet alleen langs blikvangers als de Pier en het Vredespaleis rijden. De wethouder hoopt dat het parcours ook door wijken als Moerwijk, Bouwlust en Vrederust gaat. “De Ronde van Frankrijk moet een feest voor de hele stad worden, dus ook voor Zuidwest. Door de Tour te verbinden aan deze wijken, kunnen wij maximaal inzetten op het vergroten van de leefbaarheid en onderlinge verbondenheid in dit gebied. Kijk, de Tour de France is heel laagdrempelig. Het is gratis, de renners rijden gewoon op de openbare weg. Dit kan de buurt een enorme boost geven.”
Ook laat het verleden zien dat het organiseren van mondiale sportwedstrijden winstgevend is.
De wethouder wil de wielerkoers aangrijpen om het gebruik van de fiets in de stad te stimuleren. Ook wil hij dat er in aanloop naar de Ronde van Frankrijk elk jaar op scholen in de regio grote wielerevenementen georganiseerd worden.
Dubbel en dwars
De kosten voor Den Haag lopen volgens het stadsbestuur waarschijnlijk op tot zes à zeven miljoen euro. Het organiseren van de finish van de eerste etappe kost 3,9 miljoen euro. Verder maakt de stad nog kosten voor onder meer ‘citydressing’, noodzakelijke verbeteringen aan de infrastructuur en promotieactiviteiten.
Onder meer oppositiepartijen HSP en Partij voor de Dieren (PvdD) in de Haagse raad zijn kritisch. Op Twitter vraagt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker zich af: ‘De gemeente Den Haag wil 6 tot 7 miljoen besteden aan het binnenhalen van een etappe van de Tour de France. Is dit verstandig gegeven dat de gemeente in geldproblemen zit?’
[Tekst gaat verder onder tweet.]
De gemeente Den Haag wil 6-7 miljoen besteden aan het binnenhalen van een etappe van de Tour de France. Is dit verstandig gegeven dat de gemeente in geldproblemen zit? #raad070
— Robert Barker (@RNBarker) April 9, 2021
Bredemeijer verwacht echter dat de stad de Tour-investeringen ‘dubbel en dwars zal terugverdienen’. Hij legt uit: “Het levert ons een veelvoud op. Er komt ontzettend veel publiek op de Tour de France af. Toen de Ronde in 2010 ook in Rotterdam startte, kwamen er één miljoen bezoekers op het evenement af. Dat gaat het midden- en kleinbedrijf een gigantische boost geven. Ook laat het verleden zien dat het organiseren van mondiale sportwedstrijden winstgevend is. Zo kostte het WK hockey (dat in 2014 in en rond het Cars Jeans Stadion plaatshad, red.) 6,8 miljoen euro. Het leverde de stad 13 miljoen euro op.”
Bidboek
In mei – corona volente – komt de ASO naar Nederland om het bidbook van Rotterdam en Den Haag in ontvangst te nemen. De verwachting is dat de Tourorganisatie in de loop van volgend jaar bekendmaakt waar de Tour de France in 2024 en 2025 plaats zal hebben. Of er meer kapers op de kust zijn, is nog onduidelijk. Als Rotterdam en Den Haag in 2024 de Tourstart mogen organiseren, is dat de derde keer op rij dat Le Grand Départ buiten Frankrijk plaatsheeft. In 2022 begint de Ronde van Frankrijk in de Deense hoofdstad Kopenhagen en in 2023 in Bilbao (Spanje). Komende zomer start de Tour in het Franse Brest (Bretagne).
De Tour de France wordt uitgezonden in 190 landen en trekt jaarlijks zo’n 40 miljoen tv-kijkers. Zes keer eerder begon de eerste etappe in Nederland: Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996), Rotterdam (2010) en Utrecht (2015). De openingstijdrit in Scheveningen in 1973 werd gewonnen door Joop Zoetemelk. Ook in 1978 kwam de Tour de France door Den Haag.
Sporthistoricus Theo Bollerman belicht donderdag in de papieren editie van Den Haag Centraal de Haagse Tourgeschiedenis.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.