Voetbalster Leonne Stentler: ‘Ik ben klaar met het rechttoe rechtaan denken’

Voetbalster Leonne Stentler groeide op in Rotterdam en beleefde haar hoogtijdagen in Amsterdam. Maar haar doorbraak had in Den Haag plaats. Nu ze niet meer speelt, zet ze zich overál in voor het vrouwenvoetbal. Van Hilversumse studio’s tot Amerikaanse universiteiten. “Mijn doel is om échte veranderingen teweeg te brengen.”

Door

Leonne Stentler kijkt opzij. “Daar ligt de Magere Brug, een schitterende plek,” wijst ze naar het monument in de Amsterdamse binnenstad. Dit uitzicht heeft alleen zij. Het gesprek heeft plaats via Zoom, waardoor het decor slechts bestaat uit de witte muur van haar werkkamer. Van de historische Amstelbrug is niets te zien via deze videoapp.

De 34-jarige oud-speelster van onder meer ADO Den Haag (2007-2013) wil ‘in de voetbalbubbel’ blijven. Elke week zit ze in de NOS-studio om in ‘Eredivisie op vrijdag’ haar visie op het mannenvoetbal te geven, twee dagen later doet ze hetzelfde op FOX Sports, maar dan over de vrouwen eredivisie. Dit schept verplichtingen en dus wil ze ‘zo min mogelijk risico op een coronabesmetting’ lopen. “Maar soms komen de muren hier op me af,” verzucht ze. “Dan loop ik een rondje over de brug om weer energie te krijgen.”

Want het werk stapelt zich op. Naast haar optredens op tv staat Stentler, die op haar sportieve hoogtepunt (2015) als Ajax-speelster én Oranje-international door een achillespeesblessure haar actieve carrière moest beëindigen, aan het hoofd van drie zelf opgezette ondernemingen (die vallen onder een overkoepelend bedrijf dat ESC Sports Group heet). Allemaal hebben ze hetzelfde doel: vrouwenvoetbal naar een hoger plan tillen, en daarvoor is geen brug te ver. Bestemming van haar nieuwste project: de Verenigde Staten. “Ik wil Amerikaanse voetbalsters helpen die dromen van een profcarrière in Europa.”

Steuntje in de rug

Dat klinkt gek: ‘Team USA’ is wereldkampioen en geen land ter wereld neemt vrouwenvoetbal al zó lang zó serieus. Waarom dan een steuntje in de rug voor juist Amerikaanse voetbalsters? “De eredivisie van de VS (de NWSL genaamd, red.), is een relatief kleine competitie, met negen ploegen. Niet veel voor een groot land met veel talentvolle speelsters. Teams kunnen er niet uit degraderen, noch naar promoveren. Dit terwijl er ook een goed voetbalsysteem via universiteiten bestaat, maar dat is tot je afgestudeerd bent.”

 

Als ik hoor dat er te weinig geld en potentie in vrouwenvoetbal zit, denk ik: onzin.
Leonne Stentler

 

“Veel speelsters kunnen daarna nét niet de stap naar een profclub zetten. Dat is zonde, omdat velen waanzinnig kunnen voetballen. Zij zouden een meerwaarde hebben voor Europese clubs, en zeker de Nederlandse. Ik hoorde van (voormalig ADO-speelster, red.) Merel van Dongen, die zelf in de VS speelde, over dit probleem. Toen begon het te kriebelen.”

Leonne Stentler in Miami

Begin dit jaar zou Stentler reizen naar Miami voor een ‘selectie-evenement waaraan iedereen kon meedoen’. “We hadden al een tweede moment gepland, om de parels eruit te pikken. Het was de bedoeling om deze speelsters een verzorgde reis naar Europa aan te bieden om hier wedstrijden tegen topteams als Ajax, Bayern München en Slavia Praag te spelen. Maar toen kwam corona,” klinkt ze berustend. “Ik hoop volgend jaar het project te hervatten. In vrouwenvoetbal werkt het scoutingsysteem anders dan bij de mannen. Ik wil daarop inspelen en de sport vooruit helpen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Leonne Stentler in de NOS-studio voor ‘Eredivisie op vrijdag’. (Foto: privéarchief)

Tot die tijd zit Stentler allesbehalve stil. De geboren Rotterdamse schaakt ook in coronatijd nog op vele borden. “Ja, ik doe veel in dit zolderkamertje,” lacht ze. Dan serieus: “Weet je, ik ben klaar met het rechttoe rechtaan denken. Als ik hoor dat er te weinig geld en potentie in vrouwenvoetbal zit, denk ik: onzin. Ik heb dan zoiets: als je vindt dat er iets ontbreekt, ga het maken. Kijk, het is mijn doel om échte veranderingen teweeg te brengen. Als je dat wilt, moet je niet bang zijn maar gewoon iets proberen.”

Podcast van Leonne Stentler

En dat deed Stentler. Naast het ‘Amerika-project’ begon ze de afgelopen jaren een kledinglijn voor voetbalsters, een sportadviesbureau en een podcast. Over dat laatste: “Een praatprogramma over vrouwenvoetbal was er niet. Dus begon ik samen met Hassnah Elhage (sportjuriste en directeur voetbalzaken bij de Curaçaose Voetbalbond, red.) een podcast waarin we o.a. de vrouwen eredivisie bespreken.”

 

Ik wil Amerikaanse voetbalsters helpen die dromen van een profcarrière in Europa.
Leonne Stentler

 

Als even later ADO Den Haag, de club waarmee Leonne Stentler in 2013 de landstitel veroverde, aan bod komt, glundert ze. “De Haagse tijd vond ik de allerleukste. We hadden een gezellig team en de beste coach (bondscoach Sarina Wiegman, red.). Ik vind het leuk dat de ADO-vrouwen het nu goed doen. Ze combineren technisch voetbal met inzet en passie. En niet onbelangrijk: ze pakken punten.”

Impact

Op de vraag welk werk de meeste tijd in beslag neemt, denkt ze lang, om daarna te antwoorden: “Dat is mijn werk voor de NOS. Je staat er niet bij stil, maar wekelijks zijn er dertien eredivisiewedstrijden: negen bij de mannen en vier bij de vrouwen. Als je hier wat zinnigs over wilt zeggen, moet je veel voetbal kijken. Dus dat doe ik. Ik neem mijn werk serieus.”

En dat sorteert effect. “Ik ben trots op de impact die mijn aanwezigheid bij ‘Eredivisie op vrijdag’ heeft. Een vriendin van mij is lerares op een basisschool en zij vertelde dat veel kinderen in haar klas fan van mij zijn, haha. Dat is een stimulans. Kijk, er zijn natuurlijk veel mannelijke ex-voetballers die op tv commentaar geven. Maar als ik aan jonge meiden die dromen van een voetbalcarrière kan laten zien dat dit ook voor ex-speelsters geldt, hoop ik ze te motiveren. Of ik dan een rolmodel ben? Als je het zo wilt noemen, prima. Belangrijker vind ik het dat ik zo een positieve verandering in gang kan zetten.”

Meer informatie over het ‘Amerika-project’: www.escsportsgroup.com

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van