Ide Schelling klaar voor herstart wielerseizoen: ‘Ik kan dit niveau aan’

Profwielrenner Ide Schelling had zich zijn eerste jaar op het hoogste niveau heel anders voorgesteld. Maar motivatieproblemen na de coronocrisis kent de Hagenaar niet. Hij is er klaar voor.

Door

Aan het rumoer op de achtergrond hoor je dat het profwielerleven van Ide Schelling weer enigszins op gang komt. De 22-jarige Hagenaar zit niet meer opgehokt thuis, kan weer in groepsverband trainen en de eerste koersen naderen. In de Oostenrijkse Alpen moet hij vorm opdoen voor de herstart van het seizoen. Hij verblijft er met zijn teamgenoten van de Duitse ploeg Bora-hansgrohe, onder wie drievoudig wereldkampioen Peter Sagan. De kenmerkende stem van de Slowaakse superster is niet te horen in de ruimte van waaruit Schelling telefonisch zijn verhaal doet, want de renners die de Tour de France (29 augustus – 20 september) rijden, verblijven in een hoger gelegen hotel.

Met nog steeds enige verwondering in zijn stem vertelt Schelling over het eerste trainingskamp. “Direct vanaf de eerste kennismaking voelde Bora-hansgrohe als mijn ploegje. Het gaat er relaxed aan toe en er zitten geen haantjes in de ploeg. Ook Peter kwam naar me toe om te vragen waar ik vandaan kom en hoe ik het als belofte heb gedaan. Het voelt nog gek om met Sagan in de ploeg te zitten, want als belofte keek ik tegen hem op.”

Krachtpatsers

Hoewel Schelling het met iedereen kan vinden, heeft hij het meeste contact met de Duitse topsprinter Pascal Ackermann en diens helper Michael Schwarzmann. Echte krachtpatsers. Tot wat voor renner hijzelf zal uitgroeien, weet nog niemand.

 

De hoogtijdagen van stadsgenoot Michael Boogerd heb ik dan ook niet meegemaakt.
Ide Schelling

 

“De meeste terreinen liggen me. Ik ben goed in de Ardennen, langere klimmen gingen me vorig jaar goed af en ik sta mijn mannetje in de voorbereiding van een sprint. Ik ben een allrounder en neem de tijd om te kijken wat me het beste ligt. Door de coronacrisis is het nog niet het jaar waarop ik had gehoopt, maar ik ben altijd positief gebleven. De koersen die ik wel heb gereden, gaven me de bevestiging dat ik het hoogste niveau aankan.”

Verliefd

Schellings wielerdroom begon rond zijn tiende. De jaren daarvoor deed hij aan waterpolo, maar een klein racefietsje waarmee hij naar de basisschool reed, wakkerde zijn passie voor wielrennen aan.

“Niet veel later begon ik met mijn vader ritjes te maken door de duinen bij Scheveningen en Noordwijk, en vervolgens ben ik eens gaan kijken bij Wielervereniging De Spartaan in Rijswijk. De eerste jaren bakte ik er weinig van. Pas vanaf de junioren begon ik te beseffen dat ik wielrenner zou kunnen worden. Wel heb ik twee jaar Small Business & Retail Management gestudeerd aan De Haagse Hogeschool. Ik heb mijn propedeuse gehaald, maar het werd moeilijk om te combineren. Sinds die tijd volg ik wielrennen ook op televisie, want eerst vond ik het maar saai. De hoogtijdagen van stadsgenoot Michael Boogerd heb ik dan ook niet meegemaakt.”

Ide Schelling en Den Haag

Schelling neemt de tijd om zijn antwoorden te formuleren. Totdat het gesprek op Den Haag komt, dan reageert hij razendsnel. “De laatste jaren ben ik meer en meer verliefd geworden op Den Haag. Als ik op de fiets zit, denk ik: wat is Den Haag eigenlijk mooi. Ik woon er heel mijn leven en zie mezelf er voorlopig blijven wonen. Ik ben opgegroeid aan de Bontekoekade. Veel mensen zeggen me dat het geen ideale plek is om wielrenner te zijn, maar ik kan mijn trainingen prima uitvoeren. Voor het hooggebergte ga ik wel op trainingskamp.”

 

Blijkbaar heb ik vóór de coronacrisis een goede indruk gemaakt op de ploegleiding.
Ide Schelling

 

Vanaf augustus zal Schelling weinig in Den Haag verblijven, want dan volgen de koersen elkaar in hoog tempo op. Hij begint op 6 augustus in de Czech Tour (Tsjechië) en mag zich vervolgens opmaken voor onder meer de Ronde van Lombardije, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen. “Allemaal kneitergrote wedstrijden! De Ronde van Vlaanderen had ik niet zien aankomen, maar blijkbaar heb ik vóór de coronacrisis een goede indruk gemaakt op de ploegleiding.”

Dit artikel van journalist Tim Beck uit de krant van donderdag 23 juli 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van