Profiel nieuwe ADO-trainer Aleksandar Rankovic: ‘Hij stippelt zijn pad bewust uit’

Met Aleksandar Rankovic stelt ADO Den Haag een beginnende hoofdtrainer aan. ‘Don Ranko’ uit Belgrado krijgt de taak om de club in rustig vaarwater te brengen. “Hij zal een motivatiekunstenaar moeten zijn.”

Door

ADO Den Haag heeft een nieuwe hoofdtrainer: Aleksandar Rankovic. De 41-jarige Serviër tekent een tweejarig contract in de hofstad. Voormalig ADO- en Ajax-voetballer Richard Knopper en de Italiaan Michele Santoni (oud-trainer van Almere City) worden zijn assistenten. Rankovic neemt de taken over van de Brit Alan Pardew, die vorige maand afzwaaide.

Een opvallende switch: waar Pardew (58) werd aangesteld vanwege zijn ervaring, staat ‘Don Ranko’ aan de vooravond van zijn eerste klus als hoofdtrainer. Na drie jaar als assistent bij Vitesse en Sparta, stapt de geboren Belgradoër uit de schaduw. Dat doet hij in Den Haag op vertrouwd terrein: als speler was hij van 2005 tot 2011 een vaste kracht op het ADO-middenveld en tussen 2012 en 2017 was hij jeugdtrainer in het Cars Jeans Stadion. “Dit is speciaal, omdat ik hier lang gevoetbald heb. Het voelt als thuiskomen,” aldus Rankovic, die verder voor Vitesse en Partizan Belgrado voetbalde.

Volgens Martin Jol, technisch adviseur van ADO, is het Haagse verleden van Rankovic een belangrijke reden voor zijn aanstelling. “Wij willen de clubcultuur bewaken. De stad Den Haag moet in alle opzichten verweven zijn met de club ADO. Dit zie je terug in de nieuwe technische staf.”

Aleksandar Rankovic ‘beheerst coachingsmaterie’

Bob Kootwijk was tussen 2008 en 2011 assistent-trainer van ADO, toen Rankovic er speelde. Hij denkt dat zijn voormalige pupil klaar is om ‘op eigen benen te staan’. “Hij heeft acht jaar ervaring als trainer, eerst bij de jeugd, later als assistent. Dan heb je de coachingsmaterie goed onder de knie.”

 

De stad Den Haag moet in alle opzichten verweven zijn met de club ADO. Dit zie je terug in de nieuwe technische staf.
Martin Jol (technisch adviseur ADO)

 

Voetbalcommentator Vincent Schildkamp (FOX Sports) prijst de aanpak van Rankovic. “Hij heeft de ambitie om hoofdtrainer te worden nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar hij is gedisciplineerd te werk gegaan, is niet meteen na zijn spelerscarrière in het diepe gesprongen. Rankovic stippelt zijn pad bewust uit.”

De Haagse coach Kootwijk herinnert zich de jaren waarin hij met de Serviër samenwerkte. “Hij is een echte Balkan-jongen: temperamentvol met een enorme winnaarsmentaliteit. Hij eist het maximale van zichzelf én van anderen. Aleksandar roept spelers tot de orde en heeft een goed corrigerend vermogen. En zo fanatiek als hij binnen de lijnen was, zo netjes was hij erbuiten. Aleksandar is een aimabele kerel.”

FOX-commentator Schildkamp zag ook dat Rankovic als speler al over leiderschapskwaliteiten beschikte. “Hij was een aanvoerder met natuurlijk overwicht en autoriteit.”

Ingewikkeld

De belangrijkste taak voor Rankovic wordt om ADO na een chaotisch seizoen, waarin degradatie alleen werd ontlopen omdat de KNVB de competitie vanwege de coronacrisis nietig verklaarde, in rustig vaarwater brengen. Dat wordt geen eenvoudige klus, voorspelt Schildkamp.

“ADO heeft veel huurspelers zien vertrekken. De groep die blijft, bestaat voornamelijk uit oudere voetballers. Rankovic zal een motivatiekunstenaar moeten zijn om hier nog iets uit te persen. Dat wordt ingewikkeld, zeker voor een ambitieuze trainer met nul ervaring op het hoogste niveau. Ik denk dat hij gedoceerd te werk moet gaan. Met een groep die bol staat van gretige 21-jarigen kun je veel trainen, maar met een oudere selectie moet je het rustiger aanpakken.”

 

Rankovic was een aanvoerder met natuurlijk overwicht en autoriteit.
Vincent Schildkamp (voetbalcommentator FOX Sports)

 

In het Cars Jeans Stadion zong ook de naam rond van oud-voetballer Maurice Steijn als hoofdtrainer, maar de onderhandelingen met hem liepen spaak. Maandag 18 mei is de officiële presentatie van Rankovic. De club zal dan verdere toelichting geven.

‘Technisch Hart’

Ter ondersteuning van Rankovic heeft ADO ook een nieuw ‘Technisch Hart’ gevormd, waarvan adviseur Martin Jol het hoofd zal zijn. “Martin zal de lijnen hiervan uitzetten. Ook Rankovic neemt zitting in dit technische kader,” aldus algemeen directeur Mohammed Hamdi, die zelf waarnemend lid wordt van het ‘Technisch Hart’.

Martin Jol: “Naast het creëren van meer stabiliteit en continuïteit willen we meer waarde creëren, onder meer door de jeugdopleiding een prominentere rol te geven.”

De sportredactie van Den Haag Centraal biedt u dit volledige artikel uit de krant van 14 mei 2020 gratis aan. Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van