De routinier en het talent: de ADO-keepsters maken elkaar beter (foto’s)

Keepster Barbara Lorsheyd speelde recent haar tweehonderdste wedstrijd voor ADO Den Haag. Imponerend, vindt ook reservedoelvrouw Romy Dalebout.

Door

De ADO-doelvrouwen Barbara Lorsheyd en Romy Dalebout zijn op een koude dinsdag in december net begonnen met een training als het alarm in het Cars Jeans Stadion afgaat. Een luide sirene gevolgd door een nog luidere stem die je sommeert ‘het pand onmiddellijk te verlaten’. Maar Lorsheyd en Dalebout blijven elkaar stoïcijns de bal toespelen. “Ze testen het brandalarm, gebeurt vaker,” schreeuwt keepster Lorsheyd. Ze maakt een geruststellend wegwerpgebaar. Niets aan de hand.

Foto: DHC/Luka Valkenburgh

Lorsheyd kan het weten, zij kent het reilen en zeilen in het ADO-stadion als geen ander. In november verdedigde ze het Haagse doel voor de tweehonderdste keer, een zeldzaam hoog aantal. Omdat de Nederlandse eredivisie geen (volledige) profcompetitie is, vertrekken de talentvolste voetbalsters op jonge leeftijd naar het buitenland. En de speelsters voor wie geen profcontract in het verschiet ligt, kiezen meestal voor een maatschappelijke carrière.

Zwemjuf

Zo niet Lorsheyd (28). “Ik kan het voetbal prima combineren met mijn werk als zwemjuf (bij Mulder Sport aan de Loevesteinlaan, red.),” vertelt ze even later in een stille skybox in het Cars Jeans Stadion. “Ik doe iedere werkdag om zes uur ’s ochtends de voordeur in Loosduinen achter mij dicht, rij eind van de middag van het zwembad naar ADO om te trainen en kom in de loop van de avond weer thuis. Nou, dan ben ik goed moe. Het vraagt fysiek en mentaal wel wat van je. Maar ik kom altijd met een fijn gevoel thuis. Ik doe wat ik leuk vind, anders zou ik het geen tweehonderd wedstrijden volhouden.”

 

Ik leer van ‘Bar’. Hoe zij de verdediging sterk neerzet en medespelers coacht: dat is knap. Daar steek ik veel van op.
Romy Dalebout (speelster ADO Den Haag)

 

Toch stelde Lorsheyd zich haar carrière een decennium geleden anders voor. “Ik merkte dat mijn niveau toen snel omhoog ging, wilde daarom naar het buitenland. Ik was klaar voor een volgende stap. Helaas is dit nooit gelukt. Zo had ik bijna getekend bij de Zwitserse profclub FC Bazel, maar contractueel kwamen wij er niet uit. Dat was een bittere pil. Nu heb ik mij erbij neergelegd dat ik niet in het buitenland zal spelen. Is mijn carrière mislukt? Nee – op tweehonderd wedstrijden voor ADO ben ik onwijs trots. Maar is alles gelopen zoals ik wilde? Nee, dat ook niet.”

Keepster is realistisch

Romy Dalebout luistert even stilletjes als geconcentreerd naar het verhaal van haar ervaren collega. Ze leunt voorover op de lounge, achter haar hangt een foto van een juichende Dick Advocaat met groengele shawl. De 20-jarige fysiotherapiestudente ontwikkelt zich in de schaduw van Lorsheyd, de eerste keepster van trainer Sjaak Polak. “Je hoort mij niet klagen. Ik ben blij met de minuten die ik in oefen- en bekerwedstrijden krijg. En ik leer van ‘Bar’. Hoe zij de verdediging sterk neerzet en medespelers coacht: dat is knap. Daar steek ik veel van op.”

Romy Dalebout. | Foto: DHC/Luka Valkenburgh

Op de vraag hoe de jonge Zoetermeerse naar haar sportieve toekomst kijkt, antwoordt ze verontschuldigend. “Dat hangt van verschillende factoren af. Niet alleen of ik uitzicht op een basisplaats krijg, maar ook of ik werk en sport kan combineren.”

Lorsheyd interrumpeert. “Het is jammer dat veel meiden dat níét kunnen, dus niet in staat zijn om te voetballen naast hun baan. Zij stoppen, kiezen logischerwijs voor een maatschappelijke carrière. Want met voetballen verdien je niet veel. Dat is slecht voor de Nederlandse competitie en ik hoop dat straks meer sponsoren in het vrouwenvoetbal durven te stappen. Als clubs in staat zijn om speelsters financieel meer te bieden, zullen goede voetbalsters langer in Nederland blijven, gaat het niveau omhoog en krijg je een win-winsituatie.”

Vooruitgang

Toch ziet Lorsheyd al vooruitgang. “Het bedrijfsleven begint langzaam maar zeker vat op onze sport te krijgen. Zo krijg ik nu op Instagram berichtjes van sportbedrijven in de trant van: ‘Ik wil je graag sponsoren, kan ik voetbalschoenen sturen?’ Dat was een paar jaar terug ondenkbaar. Zo heeft het succes van de ‘OranjeLeeuwinnen’ (EK-winst in 2017, WK-finalist in 2019, red.) een positief effect,” aldus de keepster.

 

Het is jammer dat veel meiden niet in staat zijn om te voetballen naast hun baan.
Barbara Lorsheyd (speelster ADO Den Haag)

 

Ook de vrouwentak van ADO Den Haag wordt professioneler, weet Lorsheyd. “De structuur is nu goed: de club heeft sinds kort een voetbalteam onder 14 en onder 16 jaar. Jonge meisjes kunnen zich binnen ADO opwerken naar het eerste elftal.”

Ze wijst naar Dalebout, een kind van de ADO-opleiding. De jonge keepster doorliep jeugdelftallen, om sinds 2017 deel van het eerste elftal uit te maken. “Het is goed dat ADO investeert in de jeugd, jonge speelsters aan zich weet te binden,” vult ze aan. “Al ben ik eerlijk gezegd ook blij dat ik tot mijn vijftiende met jongens heb gevoetbald. Het tempo ligt hoger, fysiek word je meer op de proef gesteld. Dat zijn ervaringen die nu goed van pas komen.”

Videobeelden 

Terug op het veld, waar het brandalarm is uitgezet. Terwijl de veldspelers van de ADO-vrouwen binnen wedstrijdbeelden bestuderen, trotseren Lorsheyd en Dalebout de decemberstorm. “Het komt vaker voor dat wij trainen terwijl de andere speelsters video’s bekijken. Wij kijken later naar aparte beelden met onze keeperstrainer,” legt Dalebout uit.

De keepsters van ADO: Barbara Lorsheyd (links) en Romy Dalebout. Foto: DHC/Luka Valkenburgh

Ze wijst naar haar ervaren collega; haar grote handschoen, waar op het klittenband haar achternaam geschreven staat, vangt een smak wind. “Wij zijn een soort team in een team. Kijk, wij zijn concurrenten, maar ook elkaars naaste collega’s, tillen elkaar naar een hoger niveau. Je hebt twee goede keepers nodig, anders kun je niet beter worden.”

De ADO-vrouwen staan halverwege het seizoen 2019/20 op een vijfde plek. De eerstvolgende eredivisiewedstrijd is op 7 februari thuis tegen PSV. Meer informatie: www.adovrouwen.nl

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van