Universiteit Leiden gaat verder uitbreiden in Spuikwartier

De Haagse Campus van de Universiteit Leiden gaat verder groeien. Er zijn plannen voor een nieuw universiteitsgebouw op de strook tussen het Prins Bernhardviaduct en de Schedeldoekshaven, aan de rand van het Spuikwartier.

Door en

De Haagse wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) en de vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden universiteit Martijn Ridderbos hebben hiertoe een ‘intentieovereenkomst’ getekend.

Het nieuwe universiteitsgebouw moet tussen 1 september 2024 en 1 september 2025 worden geopend. Dit vertelt een woordvoerster van de Universiteit Leiden. “Dit pand gaan wij gebruiken voor onderzoek en onderwijs. Het bijzondere van het nieuw te bouwen complex is het open karakter. Het wordt niet alleen toegankelijk voor onze medewerkers en studenten, maar ook voor mensen uit de stad. Zo willen we ruimte gaan bieden voor debatten en lezingen.”

Wethouder Mulder is blij met de plannen. In een toelichting: “De universiteit biedt Den Haag een impuls voor de kenniseconomie en voor werkgelegenheid. Ook trekt het jonge hoogopgeleiden naar de stad. Zo wordt niet alleen de bedrijvigheid maar ook de levendigheid van het gebied vergroot.”

Nieuwe ruimte voor Universiteit Leiden

Het nieuwe universiteitsgebouw komt op de plek waar nu nog het rijkskantoor de Terminal staat. In december vorig jaar maakte toenmalig wethouder Boudewijn Revis al bekend dat dit pand gesloopt zal worden, evenals een deel van het Prins Bernhardviaduct.

Hierdoor ontstaat er ruimte voor de bouw van woningen en kantoren voor de Universiteit Leiden. Het gebied werd toen al aangeduid als ‘Campusboulevard’. Het restant van het viaduct wordt een soort verbindingsweg tussen de universiteitsgebouwen aan de Schedeldoekshaven en die op het Anna van Buerenplein, achter CS. Ook aan de Wijnhaven (Turfmarkt) bevindt zich een complex van de universiteit. In de visie van de gemeente hoort deze concentratie van kennis en onderwijs bij het grotere concept van het Central Innovation District (CID): de ontwikkeling van nieuwe stedelijke gebieden bij de stations CS, HS en Laan van NOI.

Argusogen

Het universiteitsbestuur is tevreden dat de uitbreiding van de Haagse Campus in het stationsgebied kan plaatshebben. ‘Toegankelijkheid en bereikbaarheid zijn van groot belang,’ zo staat in een persverklaring.

Vicevoorzitter Ridderbos: “Als stad van vrede, recht en veiligheid en door haar grootstedelijk karakter biedt Den Haag veel mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs. Daarbij is Den Haag het politiek en bestuurlijk hart van Nederland en vestigingsplaats van veel internationale organisaties.”

Er zijn momenteel ruim vijfduizend ‘Leidse studenten’ actief in Den Haag. De expansie van de Haagse dependance (waar nu achttien opleidingen worden gegeven) wordt in de Leidse politiek met argusogen bekeken. Zo zeiden meerdere gemeenteraadsleden in 2017 (toen de Campus aan de Wijnhaven werd geopend) tegen DHC te vrezen voor te veel concurrentie tussen Leiden en Den Haag. Zoals het er nu naar uitziet zal het aantal studenten van de Haagse Campus groeien tot tienduizend. Als het zover is, bevindt zich ongeveer een derde van de Universiteit Leiden in Den Haag.

Meer informatie: www.universiteitleiden.nl/den-haag

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten of neem nu een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro. 

Standaardportret
Bekijk meer van