Woontorens van bijna 200 meter in aantocht aan Bezuidenhoutseweg

Twee 180 meter hoge woontorens, kantoorruimte en winkels. Als het aan projectontwikkelaar Patrizia ligt, ondergaat de ‘kop’ van de Bezuidenhoutseweg een volledige gedaanteverwisseling.

Door

Het gaat om de gevelrij tussen de Rijnstraat en de Oranjebuitensingel, die nu wordt aangeduid als ‘Bellevue-locatie’. De bestaande gebouwen zouden hier moeten wijken voor een groot nieuw complex, naar een ontwerp van architectenbureau Rijnboutt. Ook Staedion en Downtown Developers zijn bij de plannen voor de nieuwe woontorens betrokken.

De omwonenden zijn dinsdagavond via een onlinepresentatie geïnformeerd. De ontwikkelaar zegt de nu nogal ‘doodse’ plek te willen veranderen in ‘een aansprekend woon- en werkgebied met karakter’. Het plan omvat een gemengd programma met voorzieningen, 1200 appartementen en 28.000 vierkante meter kantoorruimte. Een belangrijk deel van de woningen is bestemd voor sociale en betaalbare huur. Op de begane grond van de twee torens zijn een fitnesscentrum, een kinderopvang, een fietsenmaker en ontmoetingsplekken voor bewoners, gebruikers en omwonenden voorzien.

Het project, dat nog een voorlopig karakter draagt, wordt nadrukkelijk in het kader geplaatst van het ‘Central Innovation District’. Dat is het gemeentelijke masterplan voor de bouw van duizenden nieuwe woningen in hoge torens bij de stations CS, HS en Laan van NOI. Den Haag kampt met een groot tekort aan woonruimte.

Nieuwe woontorens

In de gevelrij bevindt zich een gemeentelijk monument, het voormalige woonhuis van de bekende Haagse architect W.B. van Liefland. Het betreft hier alleen een gevel, het huis erachter is eerder al gesloopt. De architect is van plan de oude gevel te ‘incorporeren’ in het nieuwe gebouw.

De nieuwe woontorens komen relatief dicht op de Hoftoren (Rijnstraat) te staan. Als ze inderdaad 180 meter hoog worden, vormen ze de hoogste gebouwen van de stad. De ‘kroon van de stationslocatie’, aldus de ontwikkelaar. In het noorden worden ze geflankeerd door CS, New Babylon en het nog te bouwen U-gebouw op het Koningin Julianaplein. Ten zuiden van de Bellevue-locatie bevindt zich ‘De Resident’, een concentratie van rijkskantoren.

De ontwikkelaar kondigt aan een soort verbinding met de Hoftoren te willen maken door de bouw van een atrium. ‘Het atrium wordt een aangename plek om te verblijven met veel aandacht voor groen en een gezonde en schone omgeving’, luidt de toelichting.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van