Den Haag moppert over ‘dorpse politiek’ Westland

Geen coffeeshop, geen islamitische school, te weinig woonplekken voor arbeidsmigranten – in Haagse ogen drukt het Westland zijn snor. “In de grote stad is het makkelijker.”

Door

‘Monster zegt NEE tegen nog meer huisvesting van arbeidsmigranten.’ De strijdkreet prijkte op een banner aan een kas in het Westlandse dorp Monster. Het plan om zo’n honderdvijftig arbeidsmigranten te huisvesten langs de Madeweg sneuvelde vorige maand, na fel verzet van omwonenden. Ook andere plannen voor ‘Polenhotels’ liepen in het Westland stuk op volksprotest: zeven initiatieven zijn de voorbije jaren gestrand.

Van de 12.000 arbeidsmigranten die in het Westland werken, wonen er 4500 in de gemeente zelf. Al in 2012 beloofde de gemeente tweeduizend extra ‘bedden’, maar daar is weinig van terechtgekomen.

In buurgemeente Den Haag klinkt gemopper over nimby-gedrag (‘not in my backyard’). “Omliggende gemeenten plukken de wrange vruchten van de Westlandse glastuinbouw,” zegt Pieter Grinwis, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP. In Den Haag wonen naar schatting 50.000 arbeidsmigranten. “In wijken als Transvaal, die het normaal al moeilijk hebben, is de leefbaarheid echt achteruit gekacheld.” En dan bouwt het Westland ook te weinig sociale huurwoningen, wil het geen coffeeshop en frustreert het de komst van een islamitische school. “Het is een beetje dorpse politiek,” vindt Grinwis.

‘Lariekoek’

Die kritiek valt niet in goede aarde. ‘Ga wat nuttigs doen met je raadsvergoeding,’ kreeg Grinwis op Twitter te horen van LPF Westland, de derde partij aldaar. ‘Geef de door Den Haag geannexeerde gebieden van Wateringen en Monster terug, ontruim ze, dan zullen wij daar arbeidsmigranten plaatsen.’ Peter Duijsens, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Westland Verstandig, is wat diplomatieker, maar ook hij noemt de Haagse verwijten ‘lariekoek’.

“Arbeidsmigranten werken overal, ook in Den Haag en de Rotterdamse haven. Bovendien is het een vrije markt. Ook als we tweeduizend extra plekken creëren, zullen uitzendbureaus het aantrekkelijk vinden om migranten goedkoop te huisvesten in Den Haag. Het is voor die mensen ook leuker wonen in de stad.”

 

Ik kan je garanderen dat de pleuris uitbreekt als in het centrum van Naaldwijk een coffeeshop opent.
Peter Duijsens (fractievoorzitter Westland Verstandig)

 

Dat het niet wil vlotten met de huisvesting, wijt Duijsens aan het gemeentebestuur. “Het college liet de uitzendbureaus hun gang gaan en die kozen voor onmogelijke locaties, waarna telkens een volksoproer kwam.”

Die strategie heeft inderdaad geen ‘bedden’ opgeleverd, erkent wethouder Albert Abee (CDA). Sinds februari ontfermt hij zich over arbeidsmigratie in het Westland. “Qua huisvesting moeten we een been bijtrekken,” zegt hij. “Een paar honderd plekken is niet genoeg.”

Abee is optimistisch. Sinds kort ligt er een woonvisie die eindelijk duidelijkheid schept. De gemeente neemt de rol van regisseur op zich. Op een bedrijventerrein zijn deze zomer al woonunits gebouwd voor 320 migranten, elders loopt een procedure voor 250 plekken. Daarnaast komt er een pilot met huisvesting op het erf van de tuinders zelf, net als vroeger. “Ik heb vertrouwen dat we de komende jaren meters gaan maken.” Of omwonenden dat accepteren, ligt deels aan de gemeente zelf, denkt Abee. “Het is belangrijk dat wij ons huiswerk doen en zorgvuldig communiceren. Als wij een project kansrijk achten, moeten we als gemeente ook in de vuurlinie durven staan.”

Coffeeshop

In Den Haag borrelt meer onvrede over de buurman. Zo heeft het Westland, een gemeente met honderdduizend zielen, geen coffeeshop. Raadslid Peter Bos (Haagse Stadspartij) legt een verband met het drugsverkeer in het Valkenboskwartier. “De coffeeshops in de Weimarstraat zijn voor veel mensen in Loosduinen en het Westland de dichtstbijzijnde. Dat zou best een verklaring kunnen zijn voor de drukte en de overlast in de Weimarstraat.”

 

Geef de door Den Haag geannexeerde gebieden van Wateringen terug, ontruim ze, dan zullen wij daar arbeidsmigranten plaatsen.
LPF Westland op Twitter

 

Ook in het Westland wordt genoeg geblowd, weet Kevin Bakker (25). “Er is volop straathandel. En er zijn mensen die het extra stukje naar Den Haag afreizen, omdat je daar betere kwaliteit kunt krijgen.” Al acht jaar ijvert Bakker voor een coffeeshop in het Westland, vergeefs. Ook zijn voorstel voor een ‘middenweg’ – een niet-commerciële shop buiten de woonkernen – stuit op grote weerstand.

De Haagse roep om een coffeeshop valt ‘niet in vruchtbare aarde’, zei burgemeester Bouke Arends (PvdA) onlangs tegen AD Westland. ‘Den Haag wil graag haar problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid oplossen en heeft daar het Westland blijkbaar voor nodig,’ smaalde hij. Met die weigering loopt het Westland uit de pas. Gemeenten van vergelijkbare omvang hebben allemaal meerdere coffeeshops.

“Het Westland is groot naar inwonertal maar is geen grote stad, meer een verzameling dorpen,” analyseert HSP-raadslid Bos. “De politieke situatie en het electoraat zijn er anders, conservatiever.” Om die reden is Westland Verstandig tegen de komst van een coffeeshop, legt fractievoorzitter Duijsens uit. “Ik kan je garanderen dat de pleuris uitbreekt als in het centrum van Naaldwijk een coffeeshop opent. In de grote steden is dat toch makkelijker.”

Dwarsbomen

Dat geldt ook voor islamitisch onderwijs. De Haagse scholengemeenschap Yunus Emre wil in het Westland een basisschool stichten. Van de minister heeft ze groen licht, maar de lokale politiek ligt dwars, ook nadat de Raad van State de minister in januari gelijk gaf. Vorige maand vertraagden drie lokale partijen het proces door te weigeren het scholenplan vast te stellen. “Ze frustreren gewoon de onderwijsvrijheid,” stelt ChristenUnie-raadslid Grinwis. “Ik snap best dat raadsleden zich niet overal senang bij voelen, maar dit is een grondrecht. De eerste taak van een raadslid is om daarop toe te zien.”

De onderwijsminister kan lokale tegenstrubbelingen overrulen met een zogeheten aanwijzing. Grinwis pleit voor zo’n soort stok achter de deur bij woningbouwafspraken. Maar de provincie, die de boel coördineert, dicht zichzelf vooral een ondersteunende taak toe. “De provincie stelt geen taakstelling vast voor gemeenten, maar stimuleert wel om huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten,” zegt een woordvoerder. En, zo benadrukt hij, dat doet het provinciehuis niet alleen in het Westland. “De huisvesting van arbeidsmigranten is niet een opgave voor één gemeente alleen.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van