Maand van de Architectuur: van Nieuwe Haagse School tot nooit gebouwd
Geen Dag van de Architectuur dit jaar, maar wel een hele maand met activiteiten. Wandelen door de stad is het nieuwe normaal.
“We hebben gekozen voor een andere opzet,” legt Dag van de Architectuur-organisator en architect Tim de Boer uit. “Dat moest wel, want de gebruikelijke opzet – één drukke dag met rondleidingen en lezingen – kon nu niet. Dat is niet alleen maar negatief, want het bood ook de mogelijkheid met iets anders te komen. De voornaamste activiteiten zijn uitgespreid over september. We hebben samen met een aantal partners een reeks interessante wandelingen uitgezet.”
We spreken elkaar in het perfect gekoelde Atrium van het stadhuis en dat is een toepasselijke plek. De Boer: “Een van de routes heet ‘Haagse Highlights’ en daar hoort het stadhuis natuurlijk bij. En ook gebouwen als het Strijkijzer en de torens van New Babylon en de Resident. Bij deze gebouwen brengen we op straat een grote qr-code aan die je kunt scannen met je telefoon en dan krijg je een tekst of een filmpje.” De routes komen verspreid over de maand beschikbaar.
Goede architectuur en goed ingerichte openbare ruimte maken de stad leefbaarder.
De centrale stelling van deze Maand van de Architectuur is: ‘Architectuur, een publieke zaak’. Dat lijkt een open deur, maar is het niet, betoogt De Boer. “Het is goed de aandacht te blijven vestigen op het belang van de bouwkunst. Goede architectuur en goed ingerichte openbare ruimte maken de stad leefbaarder. Dat is ook de algemene doelstelling van de al zeventien keer gehouden Dag van de Architectuur. Het gaat erom dat mensen zich meer bewust worden van hun gebouwde omgeving.”
De Stijl
Een ander project bestaat uit acht wandelingen langs de Nieuwe Haagse School (in samenwerking met ‘De manifestatie 100 jaar Nieuwe Haagse School’). De Boer: “Deze bouwstijl bepaalt nog altijd het karakter van complete Haagse wijken. Elementen uit de architectuur van De Stijl, Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen bij elkaar. Je kunt onder meer op stap in Marlot, de Bomen- en Vruchtenbuurt en in het Benoordenhout langs de woonhotels.”
Ook ‘Stad van bestuur’ is een thema. Er zijn wandelingen uitgezet langs de ‘achterkamertjes’ (zoals Hotel Des Indes), demonstratieplekken en regeringsgebouwen. “Ook bijzonder,” vertelt De Boer, “is de ‘Imaginaire stad-route’. Die voert langs projecten die nooit gebouwd, gesloopt of verbouwd zijn en projecten die (misschien) gebouwd gaan worden. Denk aan projecten als: het ontwerp dat Rem Koolhaas ooit maakte voor de Tweede Kamer-nieuwbouw, de gesloopte Zwarte Madonna, de M van Koolhaas die er nooit kwam en het nog te bouwen wooncomplex op het KJ-plein.”
Ik vind dat er minder moet worden gesloopt.
In de laatste week van september gaat het over ‘Post 65 architectuur’. Gebaseerd op de inventarisatie van Monumentenzorg en Welstand Den Haag naar de Post 65 architectuur is een route ontwikkeld langs een groot aantal recentere gebouwen, zoals het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, de Jan Ligthartschool, woonflat de ’Witte Anna’, de Pastoor van Arskerk en de Koninklijke Bibliotheek. Ook aan de kinderen is gedacht. Zo komt er ook een route langs bijzondere Haagse speelplekken.
Hartenkreet
Tim de Boer, die actief is binnen de Haagse Stadspartij, heeft persoonlijk ook nog wel een hartenkreet. “Ik vind dat er minder moet worden gesloopt. Vaak is hergebruik van oude gebouwen goed mogelijk en het levert geregeld hele interessante oplossingen op. Kijk naar Ockenburgh. Het landhuis wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe functie en de metalen vleugel van de jeugdherberg die er ooit tegenaan werd gezet, krijg een tweede leven in de Binckhorst. Zoiets vergt een hoop inspanning en medewerking van allerlei partijen, maar het is wel de moeite waard.”
De komende weken verschijnen er, als partnerbijdragen, artikelen in de papieren krant over de Maand van de Architectuur. Meer informatie: www.dvda-denhaag.nl. Wilt u meer weten over Den Haag Centraal? Klik dan hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.