Platform Stad lanceert prijs voor mooie plekken in Den Haag

Debatorganisatie Platform Stad heeft een prijs ingesteld voor de ‘meest gewaardeerde vernieuwde openbare ruimte van Den Haag’. Iedereen kan een plek nomineren.

Door

Platform Stad wil met Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) het belang van een goede stadsinrichting onderstrepen. “Een prettige en goed functionerende openbare ruimte is essentieel voor de kwaliteit van leven van alle Haagse bewoners,” zegt projectleider Gerwin van Vulpen.

De prijs is geen noodkreet, verzekert Van Vulpen. “We willen vooral samen met ontwerpers, opdrachtgevers en bewoners het publieke leven in de openbare ruimte van Den Haag vieren. De stad kent een bijzondere traditie van het constant verbeteren van die ruimte. De gemeente heeft in het verleden met ‘De Kern Gezond’ en later met ‘De Kern Bijzonder’ zorgvuldig vastgelegd hoe zij met de openbare ruimte omgaat.”

Nieuwe uitdagingen bij inrichten ruimte

Die aandacht wil het Platform vasthouden. Van Vulpen: “Er zijn nieuwe uitdagingen voor het goed inrichten van plekken in de stad. De bevolking groeit. Steeds meer mensen moeten dezelfde plekken met elkaar delen. Behalve simpelweg meer drukte, levert dat ook meer verschillende belangen op waarmee rekening moet worden gehouden. Tegelijkertijd neemt de segregatie verder toe en zijn klimaatbestendigheid, bereikbaarheid maar ook commercialisering steeds belangrijkere thema’s.”

Feestelijke bijeenkomst Platform Stad

Iedereen kan tot en met 9 februari een nieuw project uit de afgelopen vier jaar inzenden via de site van Platform Stad. Daarna nomineert een vakjury vijf inzendingen waarop het publiek kan stemmen. Op een feestelijke bijeenkomst in mei worden de HOP-juryprijs en de HOP-publieksprijs uitgereikt.

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal? Kijk dan voor een (proef)abonnement of meldt u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Standaardportret
Bekijk meer van