Nieuw busplatform Centraal Station klaar voor gebruik (foto’s)

Het nieuwe busplatform boven het Centraal Station (CS) is maandag 4 november in gebruik genomen. Na jarenlange werkzaamheden kunnen stads- en streekbussen nu gebruikmaken van het volledig heringerichte platform.

Door

Zo zijn de instaphaltes, de overkapping en de wachtruimte voor reizigers vernieuwd. De positie van de instapperrons is een kwartslag gedraaid. Doordat deze nu haaks op de stationshal liggen, kunnen wachtende bezoekers binnen de bussen zien aankomen. Verder zijn de looproutes korter en hangen er boven de haltes digitale schermen met informatie over de vertrektijden. Ook de toegang van het busplatform naar de naastgelegen fietsenstalling is sinds deze week weer open.

[Tekst gaat verder onder foto’s]

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

De vernieuwing van het busplatform ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een gemeentelijk hoofdpijndossier. Zo heeft het zwaar vertraagde project bijna vijf miljoen euro meer gekost dan de oorspronkelijk geraamde 20 miljoen.

De oorzaak van de vertraging was een conflict tussen de gemeente en aannemer KWS Infra. De problemen ontstonden in de zomer van 2018, toen bij de sloop van het oude dak, een overblijfsel van het oorspronkelijke Centraal Station, een gat in het betondek ontstond. Volgens de bouwer kwam dat door betonrot, maar de gemeente heeft deze lezing nooit bevestigd. Wel ontstond er ruzie toen KWS het werk stillegde en meer geld eiste.

Werk rond busplatform nog niet klaar

De werkzaamheden rond het busplatform zijn overigens nog niet helemaal klaar. Zo is de gemeente nog bezig met de bouw van een paviljoen met voorzieningen voor de buschauffeurs en een loket voor internationale lijndiensten. Ook het werk aan het Prins Bernhardviaduct is nog in volle gang. In het voorjaar van 2020 is de volledige herinrichting afgerond. De officiële opening van het busplatform heeft dan ook pas plaats.

Meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van