Designers geven antwoord: Wat te doen met het Binnenhof?

Op de Dutch Design Week in Eindhoven laten professionals en studenten uit het hele land hun licht schijnen op de vraag hoe het parlementaire hart tijdens de grootschalige renovatie extra allure kan krijgen.

Door

Een levensgroot ganzenbord, een vijftig meter hoge toren, een spiegelend paviljoen op de Hofvijver. Het zou allemaal kunnen om ervoor te zorgen dat het Binnenhof tijdens de verbouwing tussen 2020 en 2025 de attractie blijft die het nu is. Of misschien zelfs meer.

Visueel designbureau FaberExposize nam het initiatief voor de ontwerpopdracht BinnenhofInsideOut. “We willen designers, creatieven en architecten een platform bieden om met een concept te komen voor de jaren van de verbouwing,” zegt managing director Eric Verkerk. “Of en welke concepten er ten uitvoer worden gebracht, hangt van de gemeente en het rijk af.”

Meer dan dertig inzendingen kwamen er binnen van professionals en studenten. De zeven beste zijn vanaf zaterdag 20 oktober te bewonderen op de Dutch Design Week in Eindhoven. Dan worden ook de winnaars bekendgemaakt.

Binnenhof Binnenstebuiten

Het Amsterdamse bureau Baltussen van Schaik werkte samen met Max van der Westerlaken van Rapp+Rapp Architecten het plan uit voor ‘Binnenhofstebuiten’.

“Ons concept bestaat uit een aantal fragmenten van het Binnenhof. Wij verspreiden die we door de stad. Deze fragmenten vertellen de 800-jarige geschiedenis vertellen,” legt Margit van Schaik uit. “Deze paviljoens zijn van buiten blokken. Maar van binnen zijn deze één op één uitgehold als ruimtes op het Binnenhof. Zoals een deel van de Eerste Kamer. Door de interieurs op een speciale manier te bedrukken, ontstaat met behulp van brillen een 3D-effect.”

De concurrenten van ‘experiential’ marketingbureau Kubik grijpen de verbouwing aan voor een letterlijk moment van reflectie. Creative director Rob Minderman: “Wij maken van de Ridderzaal een spiegelend object in de Hofvijver. Reflectie van het water, het Binnenhof en reflectie op jezelf.

Hier kunnen evenementen, exposities en concerten gehouden worden. Daarnaast komen op een aantal strategische punten in de stad spiegelpaviljoens te staan die binnen iets laten zien over de geschiedenis door bijvoorbeeld foto- en videopresentaties.”

De ooievaar

Het Eindhovense designbureau Studio Zuid betrekt eveneens de rest van de stad bij de renovatie. Hun ‘Stork Walk’ is een reis langs het verleden, het heden en de toekomst van Den Haag.

“Eigenlijk is het een levensgroot ganzenbord. Dit dankt zijn naam aan het symbool van Den Haag: de ooievaar,” vertelt Janneke Verhagen. “Met het centrum als speelveld en het Binnenhof als finish. Deze route verbindt interessante stops die je een unieke kijk geven op alles wat te stad te bieden heeft.” Wandelen kan aan de hand van thema’s als onder meer geschiedenis, cultuur, winkelen en educatieve hot spots.

 

Door de interieurs op een speciale manier te bedrukken, ontstaat met behulp van brillen een 3D-effect.
Margit van Schaik (designbureau Baltussen van Schaik)

 

Met ‘Constructietheater’ gaat Studio Bureau uit Rotterdam juist de hoogte in. “Niet alleen een dierentuin of het strand lokken veel dagtoeristen. Ook een renovatie met getimmer, gezaag en graafmachines spreekt tot de verbeelding. Bouwputtoerisme noemen we dat,” aldus creative partner Frans van Ditzhuijzen.

“Ons projectvoorstel is om een installatie van 150 schaarhoogwerkers op het plein van het Binnenhof te creëren. Bezoekers en bewoners kunnen de installatie betreden voor uitzicht op de renovatiewerkzaamheden en de binnenstad.”

Hijskraankern

Het concept ‘Binnentoren’ van studenten Lûte Biesheuvel, Thomas Edes en Aditya Parulekar gaat uit van hetzelfde principe. Hun idee is een vijftig meter hoge toren met hijskraankern te bouwen met virtual realitybeleving, hangnetten en een uitkijkpunt.

Bouwkundestudent Rick Abelen stelt met ‘Poché’ een groot frame voor dat dienstdoet als podium, restaurant of stadscamping. Een steigerdoek rondom kan tegelijk een inkijkje geven in de kamers en zalen achter de gevels van het Binnenhof.

Inholland-studenten Niels van Katwijk, Jill Postma, Kelsey Huis in ’t Veld, Chantal van Rossum en Lotte Duvekot ontwikkelden het plan ‘BinnensteBuitenhof’. Dit is een interactieve app die jonge scholieren moet verleiden tot een augmented realityrondleiding langs het Binnenhof.

Dutch Design Week, zaterdag 20 tot en met zondag 28 oktober op diverse locaties in Eindhoven. De presentatie van BinnenhofInsideOut is te zien in het Klokgebouw, hal 4. Meer informatie: www.ddw.nl en binnenhofinsideout.nl

Standaardportret
Bekijk meer van