Ook de Rotterdamsebaan niet op tijd klaar
De meldingen van vertraagde bouwprojecten in Den Haag volgen elkaar in hoog tempo op. De Rotterdamsebaan gaat niet op 1 juli 2020 open.
Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) heeft de gemeenteraad eind december laten weten dat de bouwers van de nieuwe verbinding met het snelwegennet de afgesproken datum niet gaan halen. Er zijn ’tegenslagen in het ontwerpproces’. Verder kampt de Combinatie Rotterdamsebaan met faillissementen bij onderaannemers en de algemene problemen in de bouwsector (tekort aan personeel, stijgende kosten). Mogelijk kan de tunnel, die de A13 verbindt met de Binckhorst, in december open.
Slagbomen en matrixborden
Hoewel het boren van de twee tunnelbuizen zonder veel problemen is verlopen, blijkt de technische afwerking meer tijd te kosten. Zo zijn er vijftig verschillende systemen die moeten worden aangelegd en afgesteld, zoals verkeerslichten, slagbomen en matrixborden. Tevens moet de tunnel worden aangesloten op een nieuwe ‘bediencentrale’, van waaruit ook de Hubertustunnel en de Koningstunnel worden bewaakt. Bovengronds worden komende zomer waarschijnlijk wel wegen opengesteld, zoals de Binckhorstlaan, de Mercuriusweg en de Zonweg. Aan de andere kant in de ‘Vlietzoom’ is een nieuw groengebied aangelegd, het Molenvlietpark. Dit gaat in april open.
KJ-plein en Amare
De aankondiging van de vertraging van de Rotterdamsebaan komt na eerder slecht nieuws van het Koningin Julianaplein en het cultuurcentrum Amare. De betrokken projectontwikkelaars zijn er nog niet in geslaagd een aannemer te vinden voor de nieuwbouw op het KJ-plein, boven de ondergrondse fietsenstalling. De twee woontorens en een ‘stadshal’ op de begane grond zouden eind 2022 klaar hebben moeten zijn. Dat wordt minimaal een jaar later. Bij het cultuurcentrum OCC/Amare is het aannemer Cadanz, die zich opnieuw niet aan de afspraken houdt. De bouwer kreeg eerder al extra geld en uitstel, maar redt nu ook een oplevering in januari 2021 niet. Dat levert problemen op voor de gebruikers, waaronder het NDT en het Residentie Orkest. Die moeten in september 2021 volledig zijn verhuisd. Alle theatertechniek moet dan ook werken. De gemeente accepteert vooralsnog niet dat Cadanz in januari 2021 niet klaar is.
Scherpe kritiek De Mos
De gemeenteraadsfractie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft scherpe kritiek op wethouder Revis. “Wij vragen ons af of hij nog wel in charge is, want het ene na het andere bouwproject waar hij verantwoordelijk voor is loopt gierend uit de hand,” zegt fractievoorzitter Richard de Mos, die schriftelijke vragen heeft gesteld. Buiten de hierboven genoemde projecten wijst hij ook op het busplatform boven Den Haag CS, dat later klaar was en meer kostte dan gepland.
“Het ergste is dat de belastingbetaler steeds weer miljoenen mag aftikken voor de ongecontroleerde bouwdrift van deze brokkenpiloot,” aldus De Mos, die overigens tot oktober 2019 als wethouder medeverantwoordelijk was voor het collegebeleid. De Mos kondigt verder aan desnoods een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) om alle informatie over de bouwprojecten boven water te krijgen.