Opnieuw conflict met aannemer: theatercomplex Amare later klaar

Aannemer Cadanz heeft meegedeeld dat het niet lukt om het theatercomplex Amare op het Spuiplein in januari 2021 klaar te hebben. De gemeente accepteert dat niet.

Door

Dat heeft wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) de gemeenteraad laten weten. Tegelijk meldt de wethouder dat de ‘geplande ingebruikname van Amare in september 2021 niet in gevaar komt’. De lange periode tussen oplevering en opening werd nodig geacht om de vier gebruikers – Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en de overkoepelende zaaldirectie – de tijd te geven voor de verhuizing. Er is ook veel tijd nodig om de theatertechniek in te regelen. Bovendien valt de zomervakantie in deze periode. Cadanz zegt op z’n vroegst begin mei 2021 te kunnen opleveren.

Revis is niet van plan de aannemer hiermee te laten wegkomen. Via zijn woordvoerder laat hij weten dat hij in gesprek gaat met Cadanz. Het is mogelijk dat de gemeente de aannemer een boete oplegt. “Een boetebeding zit in het contract en kan uiteindelijk nodig zijn,” aldus de woordvoerder. Met de gezelschappen en andere gebruikers wordt nader overlegd over hun verhuizing.

Niet blij 

Henk Scholten, die als directeur van het Zuiderstrandtheater en de Nieuwe Kerk nauw betrokken is bij de nieuwbouw, is onaangenaam verrast door de dreigende vertraging. “Ik ben hier helemaal niet blij mee. Wij hebben straks tijd nodig om het nieuwe complex in te richten en er proef te draaien. Eerder hebben we aangegeven dat we daar minimaal vier maanden voor nodig hebben. Terugtellend vanaf de ingebruikname in september 2021 en in aanmerking genomen dat juli en augustus niet meetellen, zou het gebouw uiterlijk begin maart beschikbaar moeten zijn. Hierover moeten we de komende weken overleggen.”

 

Je kunt niet zeggen: dat doen we allemaal even in het Zuiderstrandtheater.
Henk Scholten (directeur van het Zuiderstrandtheater)

 

Uitstel van de ingebruikname tot 2022 is onmogelijk, volgens Scholten. “Het is nu al problematisch met de steeds verder oprukkende woningbouw rond het gebouw. Daar komt bij dat onze planning en die van de gezelschappen voor het seizoen 21/22 zijn afgestemd op Amare met zijn verschillende podia. Je kunt niet zeggen: dat doen we allemaal even in het Zuiderstrandtheater.”

Dieptepunt Amare

Het nieuwe conflict met Cadanz is opmerkelijk omdat de gemeente de bouwer in juli 2018 met de zogenaamde ‘package-deal’ een heel eind tegemoetkwam. Cadanz kreeg toen behalve zo’n dertig miljoen euro meer ook uitstel van 2020 naar 2021. Deze deal volgde op een lange periode van conflicten. Het dieptepunt werd bereikt in december 2017, toen Cadanz de bouw stillegde om de gemeente onder druk te zetten.

Uit de eveneens onlangs gepubliceerde ‘halfjaarrapportage’ (april-september 2019) blijkt waar de vertraging in elk geval voor een deel zit: in de ‘ruwbouwwerkzaamheden’ in het noordelijke deel van het gebouw. Dat is het deel waarin de concertzaal zich bevindt. De ‘afbouwwerkzaamheden’ kunnen daar niet op tijd beginnen.

 

Een boetebeding zit in het contract en kan uiteindelijk nodig zijn
Woordvoerder van wethouder Boudewijn Revis

 

Een ander probleem is dat op 29 september de firma Trekwerk BV uit Weesp failliet is gegaan. Trekwerk trad op als onderaannemer van Cadanz en zou de theatertechniek leveren, waaronder de gecompliceerde trekkenwand in de toneeltoren van de dans-operazaal in het complex. Cadanz moet nu op zoek naar een andere leverancier.

Exploitatietekorten

Verder zijn er nóg drie zaken die voor spanning zorgen: de toekomstige exploitatietekorten, een lopend financieel onderzoek en een onderzoek naar een betrokken ambtenaar. De gemeente werkt nu nog aan een bijgesteld bedrijfsplan voor Amare. In 2017 werd rekening gehouden met een tekort op de exploitatie van 2,1 miljoen euro per jaar. Later bleek dat opgelopen tot 2,7 miljoen. Begin volgend jaar wordt een opnieuw geactualiseerd plan verwacht.

Over enige maanden publiceert de Rekenkamer Den Haag een rapport over het OCC/Amare, dat zich onder meer richt op de exploitatie en de mogelijkheden van de gemeenteraad om bij te sturen. De derde kwestie die speelt is het interne onderzoek naar topambtenaar Henk Harms, die het OCC-project namens de gemeente leidt. Hij zou bouwer Cadanz, een werkmaatschappij van bouwreus VolkerWessels, op ongeoorloofde wijze hebben bevoordeeld. Harms is nog wel in functie, maar mag zich niet meer bemoeien met OCC/Amare.

Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van