Onderzoek naar topambtenaar cultuurpaleis Amare
Topambtenaar Henk Harms van de gemeente Den Haag is van het bouwproject cultuurpaleis Amare afgehaald. Zijn integriteit staat ter discussie.
Naar Harms, directeur ontwikkeling en realisatie van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, loopt al enige tijd een intern onderzoek. Dat bevestigde de gemeente vrijdagavond na een publicatie op de website van NRC Handelsblad. De krant stelt dat de topambtenaar, volgens bronnen op het stadhuis, bouwer Cadanz (Volker Wessels) heeft bevoordeeld onder meer door het label ‘meerwerk’ een aantal keren te verlenen. Dat wil zeggen dat de aannemer meerkosten in rekening kan brengen.
Eén ding staat vast. Harms was populair bij Volker Wessels want hij is geregeld op uitnodiging van de bouwer te gast geweest in de Rotterdamse Kuip.
Remkes neemt zaak over
Burgemeester Johan Remkes heeft voor zuiverheid de zaak inmiddels overgenomen van verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling).
Hij schrijft in een mededeling aan de gemeenteraad dat het onderzoek naar Harms ‘al enige tijd gaande [is] binnen de gemeente. Wij vinden het van belang dat dit onderzoek uiterst zorgvuldig verloopt. Inmiddels zijn er aanvullende signalen bijgekomen’. Omdat de gemeente als werkgever ‘uiterst zorgvuldig [dient] om te gaan met het belang van haar werknemers’ kan Remkes geen nadere details geven.
De kritiek van SOS
De kwestie met de topambtenaar verleent een nieuwe dimensie aan kritiek die de actiegroep SOS Den Haag in het verleden heeft geuit. SOS zei dat de gemeente op ambtelijk niveau veel te weinig tegenspel bood aan bouwer Cadanz. Hierdoor kon deze onder de (in theorie) strikte bepalingen van het bouwcontract uitkomen.
De afspraak was dat Cadanz het complex Amare, dat onderdak gaat bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium, voor 176,6 miljoen euro zou bouwen en in 2020 zou opleveren.
Cadanz kwam onder contract uit
De vorige wethouder die verantwoordelijk was voor het project, Joris Wijsmuller (HSP), hield lang de poot stijf. Dat leidde ertoe dat Cadanz overging tot een vorm van chantage. In december 2017 legde de aannemer de bouw stil. Kort nadat Wijsmuller (na de verkiezingen van 2018) was opgevolgd door Revis, zette die samen met Harms het bouwproject opnieuw op de rails.
Maar daarvoor moest wel een forse prijs worden betaald. De kosten stegen met dertig miljoen euro en het gebouw wordt één jaar later, in de zomer van 2021 pas opgeleverd. Zo slaagde Cadanz erin onder eerder afgesloten Design Build Maintain-contract uit te komen.
Met de zaak rond de topambtenaar doet zich in Den Haag opnieuw een integriteitskwestie voor. De handel en wandel van de twee ex-wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, Richard de Mos en Rachid Guernaoui is sinds 1 oktober onderwerp van onderzoek door de rijksrecherche.
Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.
[Dit stuk is aangepast op 24 november om 15.44 uur.]