Cultuurpaleis veel duurder en jaar later klaar

Het cultuurgebouw OCC gaat aanzienlijk meer geld kosten dan oorspronkelijk was begroot: 210,9 miljoen in plaats van 176,6 euro. De echte extra kosten bedragen volgens het stadsbestuur 20 miljoen euro. Het gebouw is ook niet in de loop van 2020 klaar, maar kan pas in september 2021 worden geopend.

Door

Dat is de strekking van een ‘package-deal’ over het cultuurgebouw, waarover het college van B en W de gemeenteraad dinsdagavond heeft geïnformeerd. Volgens verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) stond het college voor de keuze ‘doormodderen of aanpakken’. “We hebben voor het laatste gekozen. We dreigden terecht te komen in een loopgravenoorlog, dat heb ik met het nieuwe voorstel voorkomen.”

In een negen pagina’s groot stuk presenteert de wethouder een analyse van de situatie tot nu toe en de oplossing. Deze gaat de gemeente 20 miljoen euro meer gaat kosten. De resterende 11 miljoen was al beschikbaar door rentevoordelen en risicoreserveringen.

Waar het op neerkomt, is dat het bouwproces, ondanks de voortgaande werkzaamheden op het Spuiplein, zo goed als vastgelopen was. De aannemer kreeg te maken met bouwkundige tegenvallers Bijvoorbeeld mysterieuze ‘holle ruimten’ onder een van de oude parkeergarages, asbest in die garages en onverwachte ‘waterstromen’. En er waren oplopende bouwkosten door de aantrekkende markt. Daardoor lag er een reeks meningsverschillen voor ter arbitrage en was de sfeer rond het project om te snijden.

Kritische gebruikers van het OCC

Tegelijk worstelden de gemeente en aannemer Cadanz met kritische toekomstige gebruikers – Residentie Orkest (RO), Nederlands Dans Theater (NDT), Koninklijk Conservatorium (KC) en zaaldirectie – die een reeks verbeteringen van het ontwerp eisten. “We pakken nu alles bij elkaar om rust te creëren, het vertrouwen te herstellen en de kwaliteit van het gebouw te verbeteren,” aldus Revis. Er is een lijst met 21 aanpassingen. Alle partijen zijn hier intussen mee akkoord gegaan. Het gaat onder meer om een verbetering van de entreehal, meer ruimte voor het KC en een ‘verlevendiging’ van de lange gangen in het complex. “De ‘look and feel’ van het gebouw wordt beter,” aldus Revis. Onderdeel van de nieuwe afspraken is dat alle arbitragekwesties vervallen.

Die aanpassingen van het bouwplan kosten tijd en er was al een niet meer in te lopen vertraging opgetreden. Bij elkaar gaat het om 26 weken. Maar in de praktijk resulteert dat in een vertraging van een jaar omdat RO, NDT en KC niet halverwege het culturele seizoen/schooljaar kunnen verhuizen. De opening is nu voorzien voor na de zomer van 2021. Tot die tijd zal het Zuiderstrandtheater in gebruik blijven.

Geen dure vloer

Opvallend is dat er één door het Residentie Orkest en de zaaldirectie vurig gewenst, duur ‘extra’ niet doorgaat: de beweegbare vloer van de concertzaal. Dat heeft een technische oorzaak. De gemeente had tot 4 juni de tijd om die bij de bouwer te bestellen.

Maar dat lukte niet, doordat het nieuwe college toen nog niet was aangetreden en het oude geen ingrijpende besluiten meer wilde nemen. Zodoende ging bouwer Cadanz, die deze vloer sowieso niet wilde, door met bouwen en plaatste kolommen die het zo goed als onmogelijk maken nog een beweegbare vloer in te passen. Revis wuifde deze tegenvaller dinsdagavond weg. “De concertzaal blijft multifunctioneel en we gaan ervoor zorgen dat er ook popconcerten gehouden kunnen worden,” zei hij.

Chagrijn

Om niet nóg meer vertraging op te lopen, heeft het stadsbestuur nu haast. Op vrijdag 13 juli moeten alle partijen hun handtekening plaatsen onder de package-deal en het technisch ontwerp. Daarom zal de gemeenteraad er donderdag 12 juli een positief besluit over moeten nemen. Dat gaat zeker gebeuren, al is het chagrijn groot, met name bij Groep de Mos. In het coalitieakkoord van 29 mei stond immers nog dat het gebouw niet duurder mocht worden.

Amper anderhalve maand later moet het nieuwe college daar al van terugkomen. Volgens Groep de Mos is het allemaal de schuld van de vorige wethouder, Joris Wijsmuller (HSP). “We zijn niet de veroorzaker van dit probleem, maar we nemen wel de verantwoordelijkheid om dit megaprobleem uit het verleden op te lossen.

Wij ruimen nu de rommel op die onder het tapijt van Wijsmuller heeft liggen rotten,” aldus fractievoorzitter Arjen Dubbelaar. Juist niet, reageerde HSP-fractievoorzitter Peter Bos op Twitter: ‘Vier jaar lang hadden we de bouwer in de tang en het nieuwe college zwicht nu al. Slappe hap.’

[Aangepast 04-07-2018, 15.45 uur]

Standaardportret
Bekijk meer van