‘Nieuwe torens passen niet in Spuikwartier’

De welstandscommissie is opnieuw negatief over twee grote woontorens in het Spuikwartier, vlakbij het nieuwe cultuurcentrum (OCC).

Door

Door Casper Postmaa

De welstandscommissie heeft twee grote woontorens voor het Spuikwartier afgewezen. De hoteltoren die ook deel uitmaakt van dit plan, zal pas later worden beoordeeld, omdat de grond daarvoor pas vrijkomt als het laatste stukje van het Lucent Danstheater tegen de grond gaat. Omdat de derde toren sterk lijkt op de andere twee, ziet het ernaar uit dat het hele plan geen genade kan vinden in de ogen van de commissie.

De welstandscommissie vindt dat uit de voorstellen niet blijkt dat bouwers en architecten een visie op het gebied hebben. Een van de commissieleden merkte op dat er geen samenhang bestaat tussen de bestaande torens, bijvoorbeeld van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en de beoogde nieuwbouw.

De opbouw van de gevels waarvoor de architecten, Klunder uit Rotterdam en MVSA Architects uit Amsterdam, hebben gekozen, maakt dat de torens niet herkenbaar zijn als objecten, maar meer weg hebben van gestapelde functies. De plint (onderkant) met commerciële gebruikers, de woningen en de bekroning van het gebouw horen te weinig bij elkaar. ‘De toren is geen geheel (…), de gewenste driedeling is doorgeschoten.’ Ook heeft de commissie bij een van de torens, ‘Adagio’, kritiek op de gekozen glanzende, bijna zwarte bekleding van de gevels. 

Soortgelijke bezwaren heeft de commissie ook bij de tweede toren, ‘Bolero’. Daarnaast stellen de leden al bij voorbaat vast, dat de kritiek die de gevels van Adagio en Bolero betreft, ook voor het nog in te dienen plan voor de hoteltoren ‘Cantate’ zal gelden.
Door de ‘niet akkoord’-verklaring is grote tijdsdruk rondom de plannen in het Spuikwartier ontstaan, een ingewijde spreekt van ‘een ernstig obstakel’. Bouwcombinatie Sonate, een samenwerking van Delta Development, Reggeborgh en VolkerWessels, kon nog niet zeggen welke consequentie de afwijzing heeft, maar het consortium wil al in januari 2018 een definitief ontwerp indienen. Het nu afgewezen voorstel was nog slechts een beginselplan.

De drie torens maken deel uit van een totaalplan voor het Spuikwartier waartoe ook het nieuwe cultuurcentrum (OCC) op het Spuiplein behoort. Ook daar zijn de bouwers nog in de slag met de welstandscommissie. Daarbij gaat het om de kwaliteit van de enorme betonnen stemvorken of bomen die het gevelbeeld van het theatercentrum bepalen. Welstandscommissie en bouwers verschillen van mening over het soort beton dat moet worden gebruikt. Hoewel de welstandscommissie slechts een advies geeft, dat het gemeentebestuur naast zich neer kan leggen, weegt het in dit geval zwaar omdat een aangenomen motie van CDA’er Michel Rogier dicteert dat pas een bouwvergunning mag worden verleend als de welstandscommissie akkoord is.

De skyline van Den Haag gaat er niet zó uitzien, de drie nieuwe torens zullen moeten worden vervangen door een ander ontwerp. | Illustratie: Cadanz

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier

Standaardportret
Bekijk meer van