Orkest en directie houden vast aan beweegbare vloer OCC

De leiding van het Residentie Orkest en de toekomstige zaaldirectie van het cultuurgebouw OCC houden vooralsnog vast aan hun eis dat de nieuwe concertzaal een beweegbare vloer krijgt. Het nieuwe college van B en W wil daar niet aan omdat zo’n installatie meer geld kost.

Door

In het nieuwe collegeakkoord staat dat het nieuwe cultuurcentrum op het Spuiplein volgens de ‘uitgangspunten en randvoorwaarden’ zal worden voltooid. Dat wil in principe zeggen dat er géén extra geld komt voor een beweegbare vloer in het OCC.

Maar, zeggen Sven Arne Tepl van het Residentie Orkest en Henk Scholten van de zaaldirectie DMC, die vloer is essentieel voor een goede exploitatie van de zaal. “Bij klassieke concerten hebben we een licht stijgende vloer nodig om het publiek optimaal zicht te bieden op het podium. Maar voor popconcerten en bijvoorbeeld gala’s moet die vloer snel vlak gemaakt kunnen worden,” zegt Tepl.

“Wij hopen Boudewijn Revis (VVD-wethouder in nieuwe college, red.) er alsnog van te kunnen overtuigen dat die vloer er moet komen,” voegt Scholten (DMC) daaraan toe.

Vloer van het OCC is niet besteld

Het probleem is dat jaren geleden bij het opstellen van de eisen die worden gesteld aan het gebouw, die beweegbare vloer alleen impliciet is vastgelegd.

 

Wij willen state-of-the-art. Niet voor onszelf, maar voor de stad.
Sven Arne Tepl (Residentie Orkest)

 

Er wordt gesproken over de wenselijkheid van een ‘vlakke vloer die hellend gemaakt kan worden’. Die formulering was te slap, want bouwer Cadanz houdt vol dat de beweegbare vloer niet is besteld. Als de gemeente hem wil, zou dat 12 miljoen euro extra (2 miljoen voor de vloer, en 10 miljoen voor twintig weken extra bouwtijd) moeten gaan kosten.

Henk Scholten noemt die bedragen ‘absurd’. Er zou opnieuw met Cadanz moeten worden overlegd, vindt hij. Volgens Scholten en Tepl is de concertzaal zonder beweegbare vloer bij de geplande opening in 2020 meteen al verouderd, aangezien zalen in Arnhem en Haarlem intussen deze voorziening al wel hebben. Tepl: “Wij willen state-of-the-art. Niet voor onszelf, maar voor de stad.”

Van meningsverschil tot conflict

Het meningsverschil tussen het nieuwe college en het orkest en het zaaldirectie kan de komende maanden uitgroeien tot een conflict. De toekomstige hoofdgebruikers van het gebouw, waaronder ook het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium, moeten het definitieve ontwerp (dat nog altijd niet klaar is) nog goedkeuren.

 

Voor nu geldt het coalitieakkoord: we bouwen het gebouw af.
Boudewijn Revis (wethouder)

 

Orkest en zaaldirectie kunnen dat weigeren omdat de beweegbare vloer ontbreekt. “Dat zou kunnen,” zegt Scholten, “maar de vraag is even hoe sterk we dan staan. B en W hebben al toegegeven dat die vloer niet echt in het programma van eisen staat. Wij laten daar nog wel een jurist naar kijken. Er staat immers toch echt dat die vloer vlak gemaakt moet kunnen worden.”

Wethouder Revis laat weten dat hij zich zo snel mogelijk in de zaak gaat verdiepen. “Voor nu geldt het coalitieakkoord: we bouwen het gebouw af. Ik zal na mij beëdiging snel in overleg gaan met de instellingen.”

Standaardportret
Bekijk meer van