Kritiek op Wijsmuller: gebruik cultuurgebouw veel duurder

Het gebruik van het cultuurgebouw OCC valt veel duurder uit dan de gemeente aanvankelijk dacht. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP, cultuur) is het geld – 2,1 miljoen euro per jaar – beschikbaar. De oppositie in de raad is kritisch.

Door

Door Herman Rosenberg

Uit een nieuwe rapportage aan de gemeenteraad blijkt dat het voorlopige exploitatieplan van het gebouw met zijn concertzalen, conservatorium en horeca ‘een negatief saldo laat zien’. Volgens Wijsmuller komen de cijfers niet onverwacht. “Eerdere ramingen zijn gemaakt op basis van een voorlopig ontwerp. Nu ligt er een definitief plan en kunnen we de kosten veel realistischer en specifieker in beeld brengen. Alles zit er nu in, ook de afschrijving en vervanging van de inrichting bijvoorbeeld.”

Volgens de wethouder kan de 2,1 miljoen worden gevonden ‘binnen de budgettaire kaders’. Dat wil zeggen dat een deel van het tekort wordt opgevangen met geld uit het totale stichtingsbedrag van 176,4 miljoen euro. Een ander deel komt uit het onderhoudsgeld voor alle cultuurgebouwen samen. Volgens Wijsmuller wordt er geen geld weggehaald bij de andere theaters en de musea, maar wordt er mogelijk wel onderhoud uitgesteld (‘gefaseerd’).

Woontorens
Een andere ontwikkeling is dat de plannen voor de drie woontorens die rond het OCC komen te staan, zijn gewijzigd. Hier is niet de gemeente opdrachtgever, maar projectontwikkelaar Sonate. De toren ‘Adagio’ achter het OCC, bij de Wijnhaven, zou een hotel worden, maar die functie gaat naar de toren ‘Cantate’ aan de Schedeldoekshaven. Ertussenin komt toren ‘Bolero’ te staan. Bovendien komen er 119 huurwoningen bij. Dit alles heeft volgens Wijsmuller te maken met ontwikkelingen van ‘de markt’. Het aantal parkeerplaatsen van de torens neemt met 33 af, doordat de fundering meer ruimte vergt. Daarom zal Sonate in de omgeving bestaande parkeerplaatsen huren.

Aan het definitieve technisch ontwerp van het OCC wordt nog gewerkt. Nog altijd is niet duidelijk wat voor soort vloer de concertzaal krijgt: qua niveau verstelbaar of niet. Verder is de welstandscommissie nog niet akkoord met de uitwerking van het betonnen raamwerk (‘bomen’) van de gevels. Bouwer Cadanz moet nog met iets beters komen dan nu te zien is op een proefopstelling in Rotterdam.

‘Stuurloos schip’ 
Na alle eerder uitgelekte berichten zijn de partijen in de gemeenteraad blij dat er eindelijk een brief ligt van Wijsmuller. De oppositiepartijen wijzen erop dat zij al vaak waarschuwden voor een exploitatietekort. “We zijn bezig om onszelf een enorme molensteen om de nek te hangen,” zegt Arjen Kapteijns (GroenLinks). “Tivoli in Utrecht is er niks bij,” vindt Daniëlle de Winter (PVV). Richard de Mos noemt de gang van zaken ‘Russisch roulette met Haags belastinggeld’.

Daarbij staat volgens alle partijen, ook die van de coalitie, nog te bezien of Wijsmuller het gat echt ‘binnen de budgettaire kaders’ kan oplossen. Michel Rogier van het CDA: “Knap als je dat kunt vinden, laat ’m dat maar klip en klaar uitleggen. In jip-en-janneketaal graag. In het koffiehuis moet ik het kunnen uitleggen.” Ook Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) heeft twijfels. “Ik heb nog veel kritische vragen. Het proces loopt, maar dat betekent niet dat we als raad zomaar klakkeloos alles moeten aanvaarden dat wordt voorgesteld.” Van de coalitiepartijen is de VVD het felst: “Het OCC is een stuurloos schip geworden,” zegt fractievoorzitter Frans de Graaf. Hij is nog steeds voorstander van een mooi cultuurgebouw op het Spui: “Maar het moet wel goed gebeuren.”

Duidelijk is dat de HSP-wethouder wat uit te leggen heeft. Richard de Mos van de gelijknamige partij heeft voor de begrotingsvergadering van donderdag 2 november een motie van wantrouwen in zijn binnenzak. Zeer waarschijnlijk krijgt hij daarin steun van de PVV. De Winter, die het cultuurgebouw zelfs een ‘zinkend schip’ noemt, leest in de brief dat Wijsmuller door al het geschuif om het project sluitend te maken, zijn afspraken met de raad breekt. “De kaders die de raad heeft gesteld in 2014, die schuift hij nu toch aan de kant. Alle partijen willen eerst in de stukken duiken. Maar het cultuurpaleis zal tijdens de vergadering zeker worden besproken. Zowel de PVV als de ChristenUnie wil een raadsonderzoek.

Op de bouwplaats wordt hard gewerkt aan de fundering van het cultuurgebouw. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot  

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over het OCC? Neem dan een abonnement bij DHC.   

Standaardportret
Bekijk meer van