Interview Richard de Mos: ‘Ze hebben ons gretig aan de kant gezet’

Richard de Mos viel van zijn voetstuk door een corruptieonderzoek. Vandaag keert hij terug in de raadzaal als fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. “Ik ben boos en teleurgesteld, maar ik ga niet zitten huilebalken.”

Door en

“Oliebol?” Het is 1 november, maar in de fractiekamer van Hart voor Den Haag/Groep de Mos ligt al een zak knapperige oliebollen op tafel. “Om de kleine ondernemers een beetje te steunen,” grijnst Richard de Mos.

Het is exact één maand na die ene dag die zijn leven overhoopgooide. Op de eerste dag van oktober viel de rijksrecherche binnen op het stadhuis, bij drie Haagse ondernemers en bij Rachid Guernaoui en Richard de Mos thuis. Beide gewezen wethouders van Hart voor Den Haag worden onder meer verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. De Mos lag nog in bed toen de autoriteiten op de stoep stonden. “Ik hoorde stemmen beneden. Opeens stond de recherche in mijn slaapkamer. Toen stortte mijn wereld wel in.”

Bent u de klap al te boven?

“Nee, eigenlijk niet. Ik heb wel weer de kracht en de zin om verder te gaan in de oppositie. De stemmingswisselingen zijn er nog. Ik word heen en weer geschud tussen gevoelens van boosheid, teleurstelling en verbijstering.”

 

De graagte waarmee wij aan de kant zijn gezet, binnen vierentwintig uur, vind ik verbijsterend
Richard de Mos

 

Guernaoui en u kregen het dringende verzoek van de rest van het college om tijdelijk terug te treden. Hoe ging dat gesprek?

“Er is helemaal geen gesprek geweest. Het verzoek is tot mij gekomen via de media. Een paar dagen later heb ik wel met Boudewijn Revis (VVD-wethouder, red.) gesproken. Rachid en ik begrepen best dat we niet konden aanblijven zolang dat onderzoek loopt. Onze partij was bereid om twee nieuwe wethouders te leveren. Aan de overkant (het Binnenhof, red.) wordt ook weleens een poppetje vervangen.”

U bent niet zomaar een poppetje. Uw persoon is onlosmakelijk verbonden met Hart voor Den Haag. Begrijpt u dat de andere partijen het vertrouwen opzegden?

“Dan zijn ze toch op de stoel van de rechter gaan zitten? Ze hebben toch gekregen wat er vanuit het college was gevraagd, namelijk dat we ons als wethouders zouden terugtrekken? Nu wordt de wens van de kiezer genegeerd. De grootste partij is buitenspel gezet.”

 

Niemand van het college heeft ook maar een appje gestuurd met 'het beste' of zoiets
Richard de Mos

Jullie hebben toch meegeregeerd? Bovendien, een meerderheid van andere partijen is evengoed democratisch.

“Wij hebben niet de kans gekregen om opnieuw te formeren. Dat is aan de grootste partij. De graagte waarmee wij aan de kant zijn gezet, binnen vierentwintig uur, vind ik verbijsterend. Natuurlijk zijn de politieke verschillen groot, maar als mens kon ik met iedereen goed door één deur.”

En toch hebben zij uw partij ‘met graagte’ geloosd?

“Dat vind ik onverklaarbaar. Net als dat Revis de enige is van wie ik nog wat heb gehoord. Niemand van het college heeft ook maar een appje gestuurd met ‘het beste’ of zoiets. Niks, nada, nul. Dat is best teleurstellend als je anderhalf jaar nauw hebt samengewerkt.”

De ontzetting op het stadhuis was groot toen justitie haar verdenkingen jegens Guernaoui en De Mos publiekelijk bekendmaakte. Verwijten van ‘cliëntelisme’ aan het adres van hun partij bestaan al langer, maar De Mos heeft die altijd afgedaan als flauwekul. Als wethouder riep hij vijf schaarse nachtontheffingen in het leven, waarvan zalencentrum Opera – een partijsponsor voor wie De Mos zich vaker heeft hardgemaakt – er twee kreeg. De oppositie was argwanend.

 

Donateurs willen mij graag ontmoeten, omdat ik het gezicht van de partij ben
Richard de Mos

Denkt u dat ambtenaren naar justitie zijn gestapt?

“Ik kan het mij niet voorstellen. Van veel ambtenaren heb ik gehoord dat ze het verfrissend vonden om voor mij te werken. Maar misschien is dat naïef.”

Bij ‘Pauw’ zei u: ‘Er zijn dagen dat ik geen geld aanneem.’ Moet een wethouder wel met de pet rondgaan?

“We zijn onze partij zes jaar geleden begonnen op mijn zolderkamer. In korte tijd zijn we uitgegroeid tot een bestuurspartij, die we nog aan het professionaliseren zijn. Tegelijk wil ik dat onze partij groter wordt. Misschien had ik dat meer moeten loslaten.”

Wat bedoelt u daarmee?

“Als boegbeeld van de partij bemoei ik me graag overal mee. Ik doe de screening, stuur de fractie en de vereniging aan en kijk of we meer donateurs kunnen vinden. Die willen mij graag ontmoeten, omdat ik het gezicht van de partij ben. Dat is logisch.”

Dit is een verkorte versie van het artikel uit de krant van donderdag 7 november. Wilt u het complete interview met Richard de Mos lezen? Koop dan nu de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van