De Mos is terug, partij in botsing met oude bondgenoten

De partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos kwam donderdagmiddag in de raadzaal in botsing met zijn oude bondgenoten. Even tevoren keerde Richard de Mos terug, als raadslid.

Door

Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt dat de raad gewoon de in september gepresenteerde begroting moet vaststellen, die is voorbereid door de intussen afgetreden wethouder Rachid Guernaoui.

“Anders dreigt Den Haag onder curatele te komen van de provincie. We moeten baas blijven in eigen huis,” betoogde raadslid Ralf Sluijs. Hij diende een motie in van deze strekking.

De achtergrond van deze interventie was dat Den Haag de jaarlijkse deadline van de provincie voor het inleveren van een sluitende begroting (15 november) niet haalt. Dat komt door de politieke situatie. Hart voor Den Haag is uit het college van B en W gezet. Daarom onderhandelen VVD, D66 een GroenLinks nu met CDA en PvdA over toetreding van deze partijen tot het dagelijks bestuur van de stad. Daartoe zal de begroting moeten worden gewijzigd, want CDA en PvdA hebben grote bezwaren tegen de daarin opgenomen bezuinigingen op de zorg.

‘In feite geen curatele van provincie’

Plaatsvervangend wethouder van financiën Boudewijn Revis (VVD) gaf echter aan dat er in feite geen sprake is van curatele. “We kunnen gewoon uitgaven doen. Het verscherpte toezicht van de provincie heeft alleen betrekking op het overschrijden van de termijn.”

Er ontwikkelde zich nog een venijnig debatje tussen Sluijs en VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf over hoe het komt dat de stad in een politieke impasse terecht is gekomen. Sluijs: “U hebt het vertrouwen opgezegd.” De Graaf, met een bijbelwoord: “U wijst op een splinter in het oog van de ander, maar de balk in uw eigen oog ziet u over het hoofd.”

‘Linkse drab en groene drek’

De VVD’er verwees daarmee naar het justitiële onderzoek dat is ingesteld tegen de (voormalige) Hart voor Den Haag-wethouders De Mos en Guernaoui.

 

U wijst op een splinter in het oog van de ander, maar de balk in uw eigen oog ziet u over het hoofd.
VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf

 

Een geheel eigen inbreng kwam nog van PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. Hij ziet niets in een eventuele nieuwe begroting, maar ook de oude wijst hij af wegens een overmaat aan ‘linkse drab en groene drek’. De motie van Hart voor Den Haag werd met 34 tegen 10 stemmen verworpen.

De Mos met ‘dubbel’ gevoel terug

De raadsvergadering begon donderdagmiddag met het aftreden van Hart voor Den Haag-raadslid Damien Zeller. Hij maakte plaats voor politiek leider Richard de Mos.

“Het is belangrijk dat hij de fractie weer gaat leiden,” zei Zeller, nadat hij was bedankt door burgemeester Johan Remkes (die de vergadering overigens strak leidde). De Mos zelf legde de eed af en nam plaats in de raadsbankjes. Na afloop van de vergadering zei hij het allemaal met een ‘dubbel’ gevoel te hebben ondergaan.

“Ik had het karwei graag als wethouder afgemaakt. Dit had het oogstjaar moeten worden. Met mooie plannen zoals Escher in de ambassade, een aantal nieuwe attracties en een noodplan voor Den Haag-Zuidwest. Maar aan de andere kant ben ik er trots op dat ik weer leiding mag geven aan de grootste partij,” aldus De Mos.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van