Strenge Remkes: Integriteitsonderzoek van alle wethouders
Alle Haagse wethouders – de nog aan te stellen nieuwe, maar ook de zes zittende bestuurders – worden onderworpen aan een integriteitsonderzoek. Integriteit is sowieso een onderwerp waar de gemeenteraad zich meer mee moet gaan bezighouden.
Met deze pittige mededeling maakte waarnemend burgemeester Johan Remkes vrijdagmiddag zijn entree in het stadhuis. “Een integriteitsscreening gaan we in elk geval doen, ook van de zittende wethouders. Gelijke monniken gelijke kappen,” zei de voormalige minister en commissaris van de Koning.
Hij nodigt de raad tevens uit een ‘raadsdag’ over dit onderwerp te houden. “Maar dan moet u wel allemaal komen, anders heeft het geen zin.”
Waardig
Remkes sloot zich aan bij de eerder uitgelekte kritiek van commissaris van de Koning Jaap Smit op het niveau van de debatten in de raad. “De uitstraling van het belangrijkste politieke gremium in Den Haag moet waardig zijn. Dan heb ik het over de inrichting van de debatten. Niet iedereen hoeft over alles wat te zeggen. Er moet onderling respect zijn. Er moet niet op de man worden gespeeld,” aldus Remkes streng in een doodstille raadzaal.
Hij verwees ook naar de ‘corruptiecrisis’ die de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) de kop kostte.
“De raad is hoeder van het algemeen belang en niet van individuele belangen. Iedereen weet wat het verschil is tussen zwart en wit, maar het gaat om het grijze gebied. U heeft daar vast een code over, maar die ligt vermoedelijk ergens in een lade.” En later: “Er zijn regels en die moeten nageleefd worden”.
Remkes al benaderd vóór opstappen Krikke
Remkes was opvallend openhartig over de manier waarop hij is benaderd. Commissaris Smit stuurde hem zaterdag al een bericht. Dat was ruim vóór Pauline Krikke zondagmiddag haar aftreden zou aankondigen.
Hij heeft geaarzeld, maar dacht toen aan een moment in het najaar van 2017. Remkes verzocht toen als commissaris van de Koning in Noord-Holland ‘een Hagenaar’ om waarnemend burgemeester van Amsterdam te worden. Dat was Jozias van Aartsen. “Ik vond dat ik voor mezelf dezelfde maat moest hanteren,” aldus de Remkes.
Hij gaf wel aan dat hij niet langer blijft dan tot 1 juli. Dan moet er dus een nieuwe ‘reguliere’ burgemeester zijn.
Moreel kompas is onvoldoende gehanteerd
De veertien aanwezige fractievoorzitters hadden eerder allemaal positieve woorden laten horen over de komst van Remkes. VVD-leider Frans de Graaf toonde het meeste zelfkritiek. Hij zei dat het ‘morele kompas’ onvoldoende is gehanteerd. “Bij het herstel van de integriteit is er een rol voor de raad en de resterende leden van het college, maar zonder burgemeester gaat het niet. Ik ben heel blij dat u bereid bent ons te helpen.” Er vielen niet alleen maar ernstige woorden te beluisteren. Sommige woordvoerders refereerden aan het feit dat Remkes een verstokte roker is. “De rookruimte heb ik al gevonden,” zei deze.
De komende week is er meteen werk aan de winkel voor raad en college. Donderdag wordt er gedebatteerd over het rapport ‘Vliegvuur op Scheveningen’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tevens wordt er onderhandeld over de reconstructie van het college van B en W. Politiek verkenner en oud-wethouder Tom de Bruijn brengt als inleiding daarop maandag verslag uit.
Wilt u meer lezen over de bestuurscrisis in Den Haag? Koop dan de krant DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.