Oud-wethouder Gerard van Otterloo (69) overleden

Oud-PvdA-wethouder Gerard van Otterloo is donderdag in Den Haag overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij kampte al langer met zijn gezondheid.

Door

Van Otterloo’s naam zal voor altijd verbonden blijven met de ‘stadhuisaffaire’. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw vocht hij een verbitterd conflict uit met zijn partijgenoot en collega-wethouder Adri Duivesteijn over het nieuwe Haagse stadhuis. Beiden waren voorstander van nieuwbouw in het Spuikwartier. Maar Van Otterloo wilde vasthouden aan het door een jury uitgekozen ontwerp van Rem Koolhaas. Duivesteijn daarentegen koos zelf voor het plan van de Amerikaan Richard Meier en wist de gemeenteraad daarvoor te winnen.

Het conflict tussen beide bestuurders liep dermate uit de hand dat de plaatselijke afdeling van de PvdA in de zomer van 1989 besloot beide wethouders terug te trekken uit het college van B en W. Uiteindelijk werd Meiers ‘ijspaleis’ gewoon gebouwd en in 1995 opgeleverd.

Het eerste linkse college

Van Otterloo kwam in de jaren zeventig als ‘Kabouter’ in de Haagse raad. Later koos hij voor de PvdA. Vanaf 1987 maakte hij, als wethouder volkshuisvesting en financiën met Duivesteijn (wethouder stadsvernieuwing en ruimtelijke ordening) deel uit van het eerste (en enige) volledig linkse college van B en W.

Na ‘zijn val’ verdween Van Otterloo, in tegenstelling tot Duivesteijn, uit de politiek. Hij richtte zich op advieswerk. Van Otterloo sympathiseerde met de actiegroep SOS Den Haag, die zich inzet voor het behoud van het Haagse groen en architectonisch erfgoed. Hij was tegenstander van de cultuurpaleis-plannen Spuiforum en OCC (‘Amare’).

 

Standaardportret
Bekijk meer van