Subsidies Fonds Podiumkunsten: ook Den Haag komt er bekaaid vanaf

Het Fonds Podiumkunsten (FPK) maakte deze week zijn subsidies bekend. Zeker nu de coronacrisis ze voorlopig berooft van publieksinkomsten, zullen sommige Haagse instellingen moeten vrezen voor hun voortbestaan. Zes van de vijftien gezelschappen zien hun aanvraag gehonoreerd.

Door

Geen subsidie voor Lonneke van Leth, het Ciconia Consort, Firma Mes, Jazz in Motion, Meyer-Chaffaud, Another Kind of Blue, Percossa en Off Projects. Dit wil niet zeggen dat het Fonds Podiumkunsten een deel ervan niet positief heeft geadviseerd, zoals Firma Mes en het Ciconia Consort. De subsidiepot van het Fonds Podiumkunsten is altijd te klein om alle aanvragen te honoreren.

Maar de komende vier jaar zijn de problemen wel erg groot, omdat er 8,6 miljoen euro uit dit fonds is overgeheveld naar de culturele basisinfrastructuur, beter bekend als de BIS. Zo heeft danstheater Korzo geen advies gekregen (ondanks de aanvraag), omdat deze nu geld ontvangt binnen de BIS.

Het fonds heeft 20 miljoen euro te verdelen over muziek-, theater- en dansgroepen. Nu krijgen er nog 112 gezelschappen geld, de komende vier jaar zijn dat nog maar 78. Den Haag deed mee met 13 gezelschappen, 6 daarvan ontvangen de komende periode subsidie.

Die 6 gezelschappen zijn:

1. WArd/waRD (€ 400.000 per jaar)

WArd/waRD is een Nederlands-Vlaams gezelschap onder artistieke leiding van choreografe Ann Van den Broek. Het creëert en produceert voorstellingen met de menselijke existentie als vertrekpunt.

‘De commissie stelt vast dat de internationale zichtbaarheid van WArd/waRD in de afgelopen jaren sterk is gegroeid.’

2. Opera2Day (€ 600.000 per jaar)

Opera2Day is een Haags gezelschap dat de traditie van opera en muziektheater in de eigen tijd plaatst

‘Opera2Day heeft zich de afgelopen periode bewezen als interessant operagezelschap met een duidelijke eigen signatuur.’

3. Stichting Kalpana Arts (€ 125.000 per jaar)

Een dansgezelschap dat het werk uitbrengt van danseres en choreograaf Kalpana Raghuraman. In haar voorstellingen combineert zij hedendaagse dans met Indiase klassieke dansstijlen, zoals bharatanatyam.

‘De commissie vindt dat Kalpana Arts zich als dansgezelschap goed weet te positioneren.’

4. New European Ensemble (€ 300.000 per jaar)

Het New European Ensemble bestaat uit zo’n vijftien vaste musici die onder leiding staan van altviolist Emlyn Stam.

‘De commissie vindt het vakmanschap van het ensemble hoog. Zij is onder de indruk van het gemak waarmee het New European Ensemble gecompliceerde werken op een natuurlijke manier ten gehore brengt.’

5. Matangi Kwartet (€ 75.000 per jaar)

Een strijkkwartet dat zowel klassiek repertoire als nieuw gecomponeerd werk presenteert. Het kwartet is in 1999 opgericht en bestaat uit Arno van der Vuurst (cello), Daniel Torrico Menacho (viool), Maria-Paula Majoor (viool) en Karsten Kleijer (alt).

‘De commissie vindt het vakmanschap van de individuele strijkers hoog.’

6. Tonality (€ 125.000 per jaar)

De organisatie waarin de activiteiten van het Rembrandt Frerichs Trio zijn verenigd. Het trio bestaat naast pianist Frerichs uit bassist Tony Overwater en slagwerker Vinsent Planjer. Het trio combineert in de producties jazz en geïmproviseerde muziek met barok en Perzische muziek.

‘De commissie vindt het vakmanschap dat in de concerten naar voren komt, groot. De individuele musici zijn allen zeer bekwaam op hun instrument en zij vindt dit goed naar voren komen in de improvisaties.’

Meer informatie: www.meerjarig.fondspodiumkunsten.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van