Statenkwartier strijdt voor behoud van zijn torentjes

Het altijd zo kalme Statenkwartier is in rep en roer. Een bouwer heeft toestemming gekregen voor de sloop van een torentje op een woning aan het Frederik Hendrikplein.

Door

Dat is opmerkelijk, want het Statenkwartier is beschermd stadsgezicht en de torentjes zijn een karakteristiek element in de wijk. Dat de toestemming voor de sloop van het torentje juist aan het Frederik Hendrikplein wordt gegeven, maakt het nog eens extra pikant. Het Frederik Hendrikplein wordt beschouwd als het mooiste plein van de wijk. Het parkje heeft historische waarde en de status van ‘rijksbeschermd stadsgezicht’. Het plein wordt geroemd als een fraai bewaard ensemble.

De kwestie speelt aan het Frederik Hendrikplein 34. Het pand is jarenlang gebruikt als kantoorruimte. Een ontwikkelaar heeft het afgelopen jaar gekocht. Die kwam met het plan om het herenhuis te splitsen in twee woningen; om extra woonruimte te maken, heeft de eigenaar een architect aan het werk gezet om een dakopbouw te ontwerpen. Het Haagse bureau Studioschaeffer heeft dat gedaan, maar dat gaat dan wel ten koste van een torentje.

Karakteristiek element in Statenkwartier

De Stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier (BAS) heeft bezwaar aangetekend tegen de vergunning. “Wij bekijken altijd alle aanvragen voor de wijk, en daar zitten best wel wat twijfelgevallen tussen,” vertelt Maarten Ruijters. “Maar dit is van een compleet andere orde. De torentjes zijn een zeer karakteristiek element. Het is onbegrijpelijk dat dit heeft kunnen passeren. Als je dit toestaat, dan schept het een precedent.”

De BAS wordt in het bezwaar gesteund door de werkgroep Verkeer en Ruimtelijke Ordening van het Wijkoverleg Statenkwartier. Ruijters vertelt dat de BAS vorig jaar is opgericht, uit bezorgdheid over het behoud van de wijk. “We zien een forse toename van het aantal verbouwingen, en dat gaat niet altijd goed. Het nieuwe bestemmingsplan geeft meer ruimte, en ontwikkelaars springen daar maar al te graag op in. De gemeente wil graag meer woningen en lijkt de regels soepeler te hanteren. Dat kunnen we niet toestaan.”

De redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 16 april 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van