Theater in coronatijd: apart en ontroerend

Literair theater Branoul speelt door voor minder mensen, maar met extra gezelligheid. “Verdikkeme, wat goed dat u er bent!”

Door

Geen wachtende mensen in de nauwe toegang tot het kleinste theatertje van Den Haag. Kan niet. En daarom staat iedereen buiten in de Maliestraat. Nou ja, iedereen… We zijn met z’n twintigen en het voelt bijna alsof we op het punt staan iets illegaals te doen. Naar een geheim drankhol gaan in het Amerika van de drooglegging, zoiets.

En dan mogen we naar binnen, mét onderlinge afstand. Iedereen krijgt een wijnkoeler mee, met daarin een flesje rood of wit naar keuze en een karafje water. In het zaaltje komen daar nog hapjes bij. Extraatje in verband met de coronatoeslag op het kaartje. Maar waar laat je dat in de zaal? Daar is voor gezorgd, zegt een van de vrijwilligers monter, en ze wijst op een soort vensterbanken die aan de stoelen zijn bevestigd. Apart! Maar dat wordt natuurlijk gedoe tijdens de voorstelling: vallende glazen, watersnood, geritsel. Maar nee. Iedereen doet voorzichtig en savoureert Dostojewski onder het genot van een drankje.

Theater Branoul

Foto: DHC

Dienstbare mannen

Ja, Dostojewski. De Russische mastodont. Van ‘Misdaad en straf’ en ‘De gebroeders Karamazov’. Manon Barthels, staflid van Branoul, bewerkte vorige maand in hoog tempo de roman ‘De eeuwige echtgenoot’. Het is een tragikomisch verhaal over een man, gespeeld door Bob Schwarze, die op bezoek gaat bij de minnaar, gespeeld door Sijtze van der Meer, van zijn overleden vrouw. Het echtgenoot uit de titel zou je ook kunnen vervangen door ‘bedrogene’. Dat is de strekking van het verhaal: dat er dienstbare echtgenoten zijn met te leuke vrouwen, die altijd bedrogen zullen worden.

Schwarze en Van der Meer maken er een spannende confrontatie van inclusief blikkerend scheermes, terwijl het publiek afkoeling en ontspanning vindt in water en wijn. En geniet. “Enig, dat drankje,” zegt Sophie Meester uit Bleiswijk. “En die jongens zijn goed hoor, maar dat wist ik al.”

“Ontroerend. Het stuk, maar ook alle moeite die hier wordt gedaan,” voegt Marieke Oostenbrink toe, die achter haar zit en óók uit Bleiswijk komt. De dames zijn speciaal fan van Sijtze van der Meer, want die komt óók… uit Bleiswijk! “Maar dat is niet de enige reden dat we komen, hoor. Wij houden gewoon van toneel,” verzekert Meester. Bang voor corona zijn ze niet. Oostenbrink: “Nee, het is prima georganiseerd hier.”

‘Oblomov’ in theater Branoul?

Bob Schwarze, artistiek leider en nog veel meer van Branoul, is blij met het publiek, dat geen moeite had met de duurdere coronakaartjes. “Verdikkeme, wat goed dat u er bent,” zegt hij na afloop van het stuk tegen de zaal. En even later op straat: “We hebben deze Dostojewski snel ingestudeerd, omdat ‘Oblomov’ (de vorige productie, red.) doorspelen niet kon. Dat zou te duur worden. Maar als we straks weer meer mensen mogen toelaten, kunnen we ‘Oblomov’ mogelijk hernemen.”

‘De eeuwige echtgenoot’, tot en met zondag 30 augustus in Branoul. Meer informatie: www.branoul.nl

De redactie van DHC biedt u dit verhaal uit de krant van donderdag 20 augustus 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van