Protest tegen woningbouw bij groene oase in Duinoord

De verborgen groene oase Sunny Court in Duinoord dreigt te worden aangetast door woningbouw, zegt de buurt. “We moeten niet elke postzegel gaan volbouwen.”

Door

Je moet het weten, anders loop je het parkje straal voorbij. De ingangspoort van Sunny Court ligt aan het merkwaardige halfronde pleintje dat de gevelrij van de Laan van Meerdervoort onderbreekt vlak bij de Reinkenstraat in Duinoord. “Het is een sfeervol en rustig parkje, en dat willen we graag zo houden,” zegt Jurriaan Jongsma, die namens zo’n vijftien omwonenden spreekt.  En inderdaad, als je eenmaal door de poort bent, is de drukke Laan opeens ver weg en hoor je alleen vogels en kinderstemmen uit het speeltuintje.

Achter in het gemeentelijke parkje rijst een mysterieuze blinde gevel op. Die hoort bij een oude timmerfabriek, die zich dus net als het parkje bevindt tussen de achtertuinen van de Obrechtstraat en de Laan van Meerdervoort. De ontwikkelaar Hof van Obrecht diende twee jaar geleden een aanvraag in om het oude gebouw te vervangen door ‘zes geschakelde woningen’ en een ‘vrijstaande woning’. Dat plan is intussen ingekrompen tot vijf woningen, naar ontwerp van het architectenbureau Kroner. De omwonenden zijn daarover geïnformeerd en het vergunningstraject wordt weer opgestart.

“In het oude gebouw zaten bedrijfjes,” zegt Jongsma. “Daar hadden we geen last van. Maar nu dreigt er een groter geheel te ontstaan met woningen die terrassen hebben op de plek waar zich nu de blinde muur bevindt. Ook zouden er enige bomen het veld moeten ruimen. Wij vinden dat het hier niet dichtgebouwd moet worden.”

Coalitie

De omwonenden staan niet alleen. In de gemeenteraad vormt zich rond de Partij voor de Dieren een opvallende coalitie van tegenstanders, gezamenlijk goed voor een meerderheid in de raad. Niet alleen GroenLinks is tegen, maar ook D66 en de VVD.

 

We vervangen een oud bedrijfsgebouw door woningen en ik geef zeshonderd vierkante meter aan het park.
Steef Versprille (Hof van Obrecht)

 

“We hebben eerder afgesproken dat we niet alle open plekjes, ook wel ‘postzegelgebieden’ genoemd, gaan volbouwen. Er komt juist woningbouw rond de stations. Daarom is dit plan in Duinoord ongewenst,” zegt Robert Barker (PvdD).

Samen met de andere drie partijen formuleerde hij een reeks kritische vragen, die het college van B en W nog moet beantwoorden. Ook Hart voor Den Haag/Groep de Mos is kritisch. Hoofdpunten van kritiek zijn dat de nieuwbouw meer ruimte inneemt dan het oude fabriekje en dat de rust in het parkje wordt verstoord. Daar zouden onder meer de boomvalk en de bosuil zijn gesignaleerd.

‘Onterecht’

De initiatiefnemer van het bouwplan, Steef Versprille van Hof van Obrecht, noemt de kritiek ‘onterecht’.

“Er wordt gezegd: je gaat bouwen in Sunny Court. Dat is dus niet zo. Sterker nog, het parkje wordt groter want de woningen schuiven iets op in de richting van de Koningin Emmakade. We vervangen een oud bedrijfsgebouw door woningen en ik geef zeshonderd vierkante meter aan het park. Op het achterterrein wordt nu geparkeerd. Die auto’s gaan weg, want bij de woningen hoort een ondergrondse garage. Volgens mij gaat de buurt erop vooruit.”

Sunny Court: tennisbaan in Duinoord

De naam Sunny Court herinnert aan een tennisbaan die hier ooit lag. De ruimte tussen de bebouwing is een erfenis van een stoomtram die hier tot 1907 reed. Vanaf de Conradkade liep, parallel aan de Laan van Meerdervoort, een tramspoor tussen de huizen en de tuinen door helemaal tot aan de Anna Paulownastraat. Deze verbinding werd opgeheven, maar de hoofdlijn bleef en ging als lijn 11 op in het lijnennet van de HTM.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van