Speciale tentoonstelling in Maranathakerk: deftig Den Haag op de ezel

De Maranathakerk bestaat zeventig jaar en viert dat met een tentoonstelling. Dertien kunstenaars is gevraagd hun kijk op de omgeving vast te leggen.

Door

In de wijk Duinoord staat de protestantse Maranathakerk. Ter gelegenheid van het zeventigjarige bestaan werd in samenwerking met Kunstzaal van Heijningen een kunstproject georganiseerd. Dertien schilders werkten in wijde kring rond het gebouw en legden karakteristieke pleinen, straten en parken vast.

De resultaten zijn tot en met 12 januari te zien in Kunstzaal van Heijningen aan het Noordeinde.

Maranthakerk lijkt verdwaald dorpskerkje uit Alpen

De kerk in de 2e Sweelinckstraat werd in 1949 gebouwd op de resten van de Atlantikwall, een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie die nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegde om een geallieerde invasie tegen te houden. Het karakteristieke gebouw lijkt een verdwaald dorpskerkje uit de Zwitserse Alpen. Dat is niet zo gek, want het kwam destijds als bouwpakket per trein uit Zürich naar Nederland. Het was een cadeau van de Zwitserse protestantse kerken.

“Veel werk dat hier hangt, is ter plekke geschilderd, vaak in weer en wind, zon en regen,” zegt galeriehouder Leo van Heijningen. “Zo wachtte schilder Hans Versfelt net zo lang totdat het ging miezeren toen hij in het Statenkwartier aan de slag ging. Hij wilde de weerspiegelingen in het asfalt van de Frederik Hendriklaan vastleggen.”

Haagse sfeer

Samen met Jan Goossensen, voorzitter van de Maranathakerk, organiseerde Van Heijningen de tentoonstelling. De vraag aan de kunstenaars was om de omgeving van de kerk door hun ogen te laten zien. Hun werk is zeer divers, maar de typisch Haagse sfeer vormt een bindende factor.

Van Titus Meeuws zijn drie werken te zien: een zonovergoten Conradkade met onregelmatige schaduwvlekken van bomen op straat, een hoek van het statige Sweelinckplein en een gezicht op de Weimarstraat. Er zijn ook drie schilderijen van Hans Versfelt, met als blikvanger het schilderij van de kleurige wapperende vlaggen op de Johan de Wittlaan, in het hart van de Internationale Zone.

De Johan de Wittlaan, vereeuwigd door Hans Versfelt. Het werk is tot en met 12 januari 2020 te zien in de Maranathakerk.

De Johan de Wittlaan, vereeuwigd door Hans Versfelt. (Kunstzaal van Heijningen)

De grote aquarellen van Jan van Spronsen tonen karakteristieke uitzichten over daken.

Vredespaleis

Opvallend zijn de interieurs van Dorien van Diemen die ze maakte in het Vredespaleis en in de Maranathakerk zelf. Het schilderij van het Vredespaleis laat de barokke uitstraling van de gebrandschilderde ramen en gedraaide trappen zien. De eigenaar van het Vredespaleis, de Carnegie Stichting, wilde het werk graag hebben, maar dat was niet mogelijk. De kunstenares beloofde toen een tweede schilderij te maken.

Dorien van Diemen schildert het interieur van de Maranathakerk. (PR)

Van Diemen vereeuwigde ook het interieur van de Maranathakerk. Het was iets heel anders dan de oude kerken die ze meestal schildert, maar ze werd getroffen door de open constructie en het bijzondere licht in het koor. Ook Tamara Giesberts nam het interieur van de kerk als onderwerp. Ze schilderde met sterk verdunde acrylverf in koele kleuren en laat op die manier het prachtige heldere licht in de kerk zien.

‘Schilderen rond de Maranathakerk, Den Haag’, Kunstzaal van Heijningen, Noordeinde 152A. , t/m zondag 12 januari. Meer informatie: www.kunstzaalvanheijningen.nl

De kunstredactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van