Nieuwe directeur Haags Historisch Museum

Tjeerd Vrij is per 1 januari benoemd tot directeur van het Haags Historisch Museum. Hij volgt de eerder teruggetreden Marco van Baalen op.

Door

Tjeerd Vrij is al sinds begin dit jaar bij het museum werkzaam als directeur ‘vernieuwing’ van het museum. Hij werd waarnemend directeur toen Marco van Baalen met verlof ging; in augustus werd duidelijk dat Van Baalen niet zou terugkeren. De benoeming van Vrij wijst erop dat de Raad van Toezicht van het museum heeft gekozen voor een directeur-manager, die vooral de vernieuwing en uitbreiding van het museum moet gaan leiden.

Een verbouwing is noodzakelijk

Vrij heeft volgens een mededeling van het museum ‘ruime ervaring op het gebied van vernieuwingstrajecten en organisatorische ontwikkeling’. Hij was eerder zakelijk directeur van  het Maritiem Museum Rotterdam. Onder zijn leiding heeft het Haags Historisch Museum, waar ook de Gevangenpoort onder valt, een beleidsplan voor de komende jaren opgesteld. Doel is het aantal bezoekers van het museum, nu zo’n 40.000 per jaar (exclusief de Gevangenpoort), te vergroten. Daartoe is een verbouwing van het zeventiende-eeuwse gebouw noodzakelijk. Mogelijk wordt de binnenplaats overkapt. Ook zal er een grotere en beter uitgeruste horecavoorziening komen.

Nieuwe presentaties, ook in Gevangenpoort

Inhoudelijk komen er presentaties over de geschiedenis van het Binnenhof, Den Haag als stad van ‘zand en veen’, de koninklijke residentie en stad van vrede en recht. Mogelijk wordt een eventueel Oranjemuseum in het paleisje aan het Voorhout ook ontwikkeld vanuit het Haags Historisch. Dan moet de Escher-collectie wel eerst verhuizen naar de voormalige Amerikaanse ambassade. Recent is ook in Museum de Gevangenpoort begonnen met een vernieuwing van de vaste opstelling. Thema’s zijn: misdaad en straf, vervolging en vrijheid, en rechtsstaat en vrede.

 

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van