Marco van Baalen verlaat Haags Historisch Museum

Marco van Baalen stopt per 1 september als directeur van het Haags Historisch Museum. Van Baalen was al enige maanden met verlof, maar zijn vertrek komt toch als een verrassing.

Door

Het vertrek heeft te maken met een toekomstplan voor het verouderde museum. Om dat op te stellen werd in januari naast Van Baalen een ‘directeur vernieuwing’ benoemd, Tjeerd Vrij. Hij is afkomstig van het Maritiem Museum in Rotterdam. De bedoeling was toen dat de twee de uitbreiding en vernieuwing van het museum samen vorm zouden gaan geven. Dat bleek niet te werken. Na een paar maanden ging Van Baalen met verlof om tot rust te komen. Op donderdag 29 augustus kwam de mededeling van de Stichting Haags Historisch Museum dat hij vertrekt. Vrij treedt voorlopig op als waarnemend directeur.

‘Er is een nieuwe kapitein nodig’

De stichting meldt verder dat Van Baalen weggaat ‘nu de nieuwe koers van het museum is uitgezet’. Wat die nieuwe koers is, maakt het museum in september bekend. Het persbericht: ‘Het museum zet in op vernieuwing van gebouw en presentaties om de grote ambities voor de toekomst te verwezenlijken’.

In dat bericht komt Van Baalen ook zelf aan het woord. Hij vertelt: ‘De nu uitgestippelde koers vraagt om een nieuwe kapitein. Ik ben trots op wat we met het Haags Historisch Museum hebben bereikt. Tegelijkertijd signaleer ik dat vernieuwing van gebouw en presentaties hard nodig is om voor toekomstige bezoekers aantrekkelijk te blijven. De basis voor het nieuwe museaal profiel is gelegd. Voor mij is dit het juiste moment om plaats te maken voor een directeur die het nieuwe Haags Historisch Museum gaat realiseren.’

Spraakmakende tentoonstellingen

Van Baalen zet deze stap, nog steeds volgens het officiële bericht, in goed overleg met de Raad van Toezicht. Voorzitter Els Jacobs laat weten dat zijn ‘gedrevenheid en inhoudelijke kennis’ gemist gaan worden. Kunsthistoricus Van Baalen is veertien jaar verbonden geweest aan het museum.

Eerst was hij conservator en hoofd collecties. Vanaf mei 2013 was Van Baalen directeur van het museum aan de Korte Vijverberg, waartoe ook Museum De Gevangenpoort behoort. In deze periode zijn vele spraakmakende tentoonstellingen gerealiseerd. Bijvoorbeeld ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’ en ‘Oorlog en Bevrijding in 3D’, waarbij een V2-raket in het museum te zien was.

Onder Van Balens bewind zijn vele topstukken van het museum gerestaureerd, waaronder de Haagse schutters- en magistraatsstukken en het poppenhuis van Lita de Ranitz. De scheidende directeur was zelf niet voor een nadere toelichting bereikbaar. In ‘Haagse historische kringen’ komt zijn vertrek als een verrassing. “Ik had dit niet verwacht,” zegt Henk Grootveld, voorzitter van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe/Vrienden van het Haags Historisch Museum. “Marco was het gezicht van het museum en heeft heel veel goed werk gedaan. Heel jammer dat hij weggaat.”

Meer informatie over het museum: www.haagshistorischmuseum.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Wekelijks de bijlage UIT/dekunst ontvangen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van