Haags Historisch Museum wil vernieuwen en uitbreiden

Het Haags Historisch Museum wil vanaf 2025 het hart vormen van het Haagse Museumkwartier. Vernieuwing en uitbreiding van het museum zijn daarom volgens directeur Marco van Baalen noodzakelijk.

Door

“Het Haags Historisch Museum draait prima, dat blijkt uit onze reviews. Maar willen we ons in de toekomst landelijk kunnen onderscheiden, dan moeten we het museum vergroten. Letterlijk en figuurlijk. We hebben nu 750 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte. Dat is weinig. Als we een wissel hebben, gaat de hele etage op slot. Moeten we de bezoeker weer korting geven. Dat schiet niet op. Bovendien zijn we nu onderbezet, zeker als we straks meer meters hebben, moet er ook meer personeel bij.”

Enkele miljoenen

Of de uitbreiding aan de Korte Vijverberg plaatsheeft, weet Van Baalen nog niet. “Met de binnentuin doen we op dit moment erg weinig, dus wie weet zouden we die ruimte erbij kunnen trekken. Maar het kan ook elders zijn.” Ook wil hij de horeca aanpakken. “Dat krijgen we vaker van bezoekers te horen: leuk museum, maar jammer dat je er geen lekker kopje koffie kunt drinken.”

 

We hebben nu 750 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte. Dat is weinig.
Marco van Baalen (museumdirecteur)

 

Van Baalen verwacht dat hij enkele miljoenen nodig heeft om alle plannen te kunnen financieren. “We gaan meer subsidie aanvragen, maar dat is niet genoeg. We zullen ook met fondsen en loterijen praten.” Samen met Tjeerd Vrij, voormalig zakelijk directeur van het Maritiem Museum Rotterdam, buigt hij zich de komende tijd over de nieuwe businesscase.

Bekijk meer van