Alternatief plan voor Theresiakerk aan de Apeldoornselaan

De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan kan blijven staan door er een woontoren aan toe te voegen. Dat zegt architect André van Lier van DAVL Studio, die in overleg met omwonenden een plan heeft gemaakt dat sloop van de kerk moet voorkomen.

Door

Van Lier stelt dat de Theresiakerk alleen kan worden gered door er een sterke ‘financiële drager’ aan toe te voegen. Zijn schets laat een forse toren zien die als het ware midden in het kerkgebouw wordt geplaatst. Eronder is een centrale ruimte gedacht die toegang biedt tot de vier beuken (vleugels) van de kerk, waarin ‘verhuurbare ruimten’ beschikbaar zijn.

De architect denkt aan functies als een sportschool, horeca en een buurtbibliotheek. “De scheidingen tussen plein en beuken zijn transparant, zodat de oorspronkelijke ruimtelijke werking zo veel mogelijk behouden blijft,” zegt Van Lier. In de toren komen zo’n 170 studentenwoningen. Van Lier: “De vraag naar studentenhuisvesting in deze buurt is groot en deze doelgroep zorgt tevens voor een revitalisering van de buurt.”

Plan voor sloop Theresiakerk

Er ligt al langere tijd een plan van Kavel BV voor sloop van de kerk en nieuwbouw van een supermarkt en woningen. Maar op verzoek van de gemeenteraad heeft wethouder Boudewijn Revis (VVD, ruimtelijke ordening) een pauze ingelast van vijf maanden. Binnenkort moet duidelijk worden of het plan van DAVL echt haalbaar is.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement. Heeft u interesse in onze wekelijkse nieuwsbrief? Klik dan hier.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van