Kinderboekenmuseum viert 25-jarig jubileum met eerbetoon aan Annie M.G. Schmidt

Het Kinderboekenmuseum bestaat deze maand 25 jaar en viert dat met een eerbetoon aan schrijfster Annie M.G. Schmidt in de expositie ‘De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt’.

Door

“Engeland heeft Roald Dahl, Zweden heeft Astrid Lindgren en wij hebben Annie M.G. Schmidt,” zegt Kinderboekenmuseum-directeur Aat Meinderts. Dat schetst direct het belang van de beroemde schrijfster (1911-1995) voor Nederland, die wij onder meer kennen van de boeken ‘Pluk en de Petteflet’, ‘Jip en Janneke’, ‘Dikkertje Dap’, ‘Abeltje’, ‘Wiplala’ en ‘Minoes’. De vaste en interactieve tentoonstelling ‘De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt’ ter gelegenheid van 25 jaar Kinderboekenmuseum zal aangevuld worden met afwisselende exposities van de illustratoren.

De nog steeds zeer populaire kinderboeken zijn nauwelijks los te koppelen van de illustraties van Fiep Westendorp, die Jip en Janneke aanvankelijk in zwart-witte silhouetten met duidelijke contouren tekende en later ook in kleur. Minoes is vormgegeven door Carl Hollander en Abeltje door Thé Tjong-Khing.

De figuren zijn allemaal tot leven gebracht in deze tentoonstelling, die voor kinderen vanaf zeven jaar bedoeld is. Het is nodig dat je kunt lezen. Aan het begin van de tentoonstelling krijgt elk kind door middel van een testje zijn eigen karakter toegewezen met een ‘Eigenwijsbewijs’.

Annie M.G. Schmidt in het Kinderboekenmuseum

Foto: Eveline van Egdom

De vragen die daarvoor gesteld worden, zijn: ‘Wil je weten op wie je het meeste lijkt? Ben je bijvoorbeeld een Floddertje of een Ibbeltje?’ Met de ‘Magische armband’ die alles onthoudt, surfen de kinderen dan door de tentoonstelling. Je kunt er alles mee activeren en de armband weet wat je gedaan hebt. De video’s die ter plekke gemaakt zijn, worden later naar het opgegeven e-mailadres gestuurd.

Wiplala

De kinderen reizen als het ware door de boeken van Annie M.G. Schmidt. Je kunt in de tas van Nella Della kruipen waar het mannetje Wiplala in zit, en daar kijken naar een film van de schrijfster.

De nagemaakte Petteflet heeft schermpjes die je kunt aanklikken en zo kun je iets over de bewoners ontdekken. De kleine bezoekers kunnen huisjes ingaan en een video maken waarbij ze automatisch de kattenoren van Minoes krijgen. Er staat een ouderwetse schrijfmachine zoals die van journalist Tibbe, die voor de kinderen een bezienswaardigheid blijkt te zijn: ‘Jeetje, hiermee kun je typen en printen tegelijk!’

Een topper is de bus; als je erin zit en aan de knoppen draait, kun je de liedjes van Annie M.G. Schmidt beluisteren, ook die uit de musical ‘Ja zuster, nee zuster’. Er is zelfs een karaokeversie met de teksten in beeld.

De klunzige Floddertje in Kinderboekenmuseum

Op een ander beeldscherm kunnen de kinderen samen met de klunzige Floddertje koken en taalspelletjes doen. Erg leuk zijn de liften van Abeltje, waar de grootste uitdaging is om – net als in het boek – niet op de groene knop drukken. Natuurlijk doen de kinderen dat toch en even krijgen ze dan de illusie dat ze boven een (getekend) Den Haag tussen de wolken zweven.

Je kunt in verschillende scènes van Abeltje landen en een quiz met vragen doen. Wat je kiest, hangt natuurlijk van het karakter af dat je gekozen hebt. Op wie lijk je het meest? Op Minoes of op Wiplala? Ten slotte kun je in de gedichtenbouwplaats zelf gedichten maken.

De tentoonstelling is ook in het Engels, want de International School is inmiddels een vaste bezoeker van het Kinderboekenmuseum geworden.

‘De eigenwijze kinderen van Annie M. G. Schmidt’, Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, vlak naast CS. Meer informatie: www.kinderboekenmuseum.nl

De kunstredactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

Standaardportret
Bekijk meer van