Mecanoo wil icoon bouwen aan de Trekvliet

Het eerste ontwerp voor de nieuwe concentratie hoogbouw bij Station Hollands Spoor is uitgewerkt. Impressies van het internationaal bekende Delftse architectenbureau Mecanoo tonen twee woontorens, een van 150 en een van 180 meter hoog.

Door

Het project heet ‘The Grace’ en is gesitueerd tussen de Rijswijkseweg en de Trekvliet. Het wordt ontwikkeld door Movement Real Estate en de Van Deursen Groep. ‘The Grace verbindt de Binckhorst en de Laakhavens met de binnenstad. De combinatie van woonruimte en bedrijfsruimte verbindt (startende) ondernemers met bewoners’, aldus Mecanoo in een toelichting.

De daktuin tussen de twee torens. | Artist’s impression: Mecanoo

De twee torens met 1500 woningen staan op een zeven verdiepingen hoge onderbouw, waarin zich de bedrijfsruimte bevindt. Ook is hier een multifunctioneel atrium (‘lobby’) gedacht waar gebruikers van het complex elkaar kunnen ontmoeten. Er komen mogelijk ook een gemeenschappelijke keuken en een filmzaal. Bovenop de onderbouw komt een daktuin te liggen die ‘ruimte biedt voor allerlei activiteiten’. The Grace wordt, zo verzekert Mecanoo, ‘een unieke plek om te wonen’.

Een park rond de Trekvliet

Onderdeel van het gemeentelijk stedenbouwkundig plan is dat het gebied rond de Trekvliet in een park wordt veranderd. Een ‘velostrada’ zal via een nieuwe brug het Laakhavengebied verbinden met de Binckhorst. De ontwikkelaars en Mecanoo stellen dat er ook sociale-huurappartementen komen in de torens. Experts hebben recent twijfels geuit over de haalbaarheid (betaalbaarheid) daarvan. In reactie daarop zei wethouder Boudewijn Revis vorige week tegen Den Haag Centraal dat de ‘heilige huisjes van de financieringsmodellen’ omver moeten. Ontwikkelaars zullen volgens Revis moeten accepteren dat er op de sociale huur minder verdiend gaat worden en daarvoor een compensatie moeten bedenken. De gemeente neemt hierin de regie in de vorm van een ‘overlegtafel’ onder leiding van oud-BAM-topman Joop van Oosten.

Het grotere verband: CID

The Grace maakt deel uit van het HS-kwartier. Ook direct achter het station staan woontorens op het programma. Daarnaast wordt het oude stationspostkantoor herontwikkeld. Hier zal PostNL zich vestigen. HS-kwartier hoort op zijn beurt weer bij het grotere verband van het ‘Central Innovation District’ (CID). Daartoe behoren ook nieuwe hoogbouwprojecten bij het Centraal Station/Utrechtsebaan en het station Laan van Nieuw Oost-Indië.

De concertzaal van het Kaohsiung Centre for the Arts (Taiwan) | Artist’s impression: Mecanoo

Het Delftse architectenbureau Mecanoo, dat wordt geleid door Francine Houben, behoort samen met Rem Koolhaas’ OMA tot de wereldtop. Voor haar thuisstad ontwierp Houben enige jaren geleden het gecombineerde nieuwe station en stadhuis. Internationaal trokken veel aandacht het reusachtige theatercomplex voor de Taiwanese stad Kaohsiung en de renovatie van de New York Public Library.

 

Standaardportret
Bekijk meer van