PostNL verhuist naar ‘Stationspostgebouw’ bij HS

De ‘Posterijen’ keren terug naar hun oude hoofdkwartier bij Station Hollands Spoor. Het hoofdkantoor van PostNL verhuist uiterlijk eind juni 2021 van de Prinses Beatrixlaan naar het oude Stationspostgebouw op de hoek van de Waldorpstraat en de Rijswijkseweg.

Door

Dat hebben PostNL en de Haagse projectontwikkelaar Sens Real Estate deze week bekendgemaakt. Het contract is deze week ondertekend. De ontwikkelaar en verhuurder van het ‘Stationspostgebouw’ is Life Makes Sens: een samenwerkingsverband tussen het Belgische Life.NL en Sens.

PostNL wil zijn medewerkers huisvesten op één locatie. Het pakkettenbedrijf is nu nog gevestigd in Hoofddorp. Deze medewerkers verhuizen in 2019 eerst naar de bekende ‘groene toren’ aan de Prinses Beatrixlaan.

Het huidige hoofdkwartier van PostNL aan de Prinses Beatrixlaan.

Uiterlijk eind juni 2021 verhuizen alle medewerkers naar het Stationspostgebouw. Volgens PostNL levert de verhuizing ook een kostenbesparing op.

Monument met beeldhouwwerk

Het oude stationspostkantoor, een rijksmonument, werd in 1949 voltooid. Het ontwerp was van rijksbouwmeester G.C. Bremer. Opvallend zijn de glazen bouwstenen en het gevelbeeldhouwwerk van Hildo Krop. Later werd het complex uitgebreid met een nieuwe vleugel van Kraaijvanger Architecten. In 1997 verruilde KPN voor het vervoer van post het spoor voor de weg. Het gebouwencomplex kwam daardoor leeg te staan.
Volgens Gert-Jan Smit van Sens wordt het complex gerenoveerd en geschikt gemaakt voor verschillende huurders, waarvan PostNL er een is.

Het Stationspostgebouw is onderdeel van een bredere ‘gebiedsontwikkeling’ van de combinatie Life Makes Sens. Die wordt aangeduid als ‘HS Kwartier’ en past ook bij de vorig jaar door de gemeente aangekondigde nieuwe ontwikkelingen bij de stations (‘Central Innovation District’). “Komende jaren wordt het hele gebied, in totaal 230.000 vierkante meter, ontwikkeld tot een gemengde woon- en werkomgeving die een nieuwe impuls zal geven aan de omgeving van station Hollands Spoor,” aldus Smit. Vlakbij het postgebouw komen hoge woontorens te staan.

Architectenbureau Braaksma & Roos

Twee jaar geleden nog werkte Life.NL aan een ander plan. In het postgebouw zou een ‘combinatie van woningen, logies [komen], beiden met de mogelijkheid tot short stay, en met dienstverlening in de plint’. Voor de verbouwing was het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos aangetrokken, dat is gespecialiseerd in het renoveren en verbouwen van monumentale panden. Of het bureau nu nog bij de ontwikkeling is betrokken, is zeer de vraag. Een woordvoerder zegt daarover geen mededelingen te kunnen doen. Smit van Sens Real Estate wil evenmin duidelijkheid verschaffen.

Standaardportret
Bekijk meer van