Winston Churchill Tower in Rijswijk: kantoorkolos wordt moderne woontoren

Ambtenaren, asielzoekers, oliemensen, de Winston Churchill Tower zag ze komen en gaan. Na de herontwikkeling van het kantoorgebouw is het de beurt aan bewoners: huur én koop.

Door

De voormalige Winston Churchill Tower in Rijswijk transformeert van saai kantoorgebouw tot moderne woontoren met 310 woningen. De naam: The Minister. “Het wordt on-Rijswijks,” belooft Sven Mathijssen van ReShape Properties.

Het voormalige kantoorgebouw op de hoek van de Prinses Beatrixlaan en de Sir Winston Churchilllaan heeft een rijke geschiedenis. De 70 meter hoge woontoren werd in 1966 gebouwd. Het huisvestte eerder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en Shell.

ReShape Properties zag er direct een perfecte woontoren in. “Ingeklemd tussen Den Haag en Delft is het de perfecte locatie. Dicht bij de snelweg, winkelcentrum In de Bogaard en het station. Dat was voor ons doorslaggevend,” stelt Mathijssen, partner bij de vastgoedontwikkelaar. Naast de Winston Churchill Tower investeert ReShape Properties in nog meer Rijswijks vastgoed. “We hebben de kop van winkelcentrum In de Bogaard gekocht waar ooit de V&D huisde. Hier gaan we ruim 25.000 vierkante meter winkels slopen en daarvoor in de plaats 350 tot 400 woningen realiseren. Voor ons is The Minister de aftrap van deze grootschalige herontwikkeling in Rijswijk.”

Winston Churchill Tower

Artist’s impression: Pixelpool

De naam The Minister verwijst overigens naar de geschiedenis van het gebouw en naar de Staatsliedenbuurt waarin het complex is gelegen.

Extra verdiepingen

In The Minister bestaat twee derde (220) van de woningen uit huur. De rest is koop. Die koopappartementen komen op de hoogste verdiepingen. Mathijssen: “Verdieping 16 tot 21 zijn de zogenaamde Prime Appartementen. Die zijn tussen de 70 en 140 vierkante meter groot met extra grote buitenruimtes.” Daarboven komen drie extra verdiepingen met Sky Appartementen. “Die hebben een penthouse-achtige uitstraling met grote, open puien van vloer tot plafond met een waanzinnig mooi uitzicht.”

Sommige appartementen beschikken over niet één maar twee terrassen van 12 tot 18 vierkante meter. The Minister wordt zo gebouwd dat de meeste terrassen ingeklemd zitten tussen erkers, waardoor het daar ook met wind nog aangenaam vertoeven is. Het kleinste Sky Appartement wordt zo’n 90 vierkante meter. Het grootste is rond de 145 vierkante meter.

De huurappartementen bevatten twee of drie kamers en variëren in oppervlakte van 67 tot 93 vierkante meter. De prijzen van de koopwoningen liggen tussen de 265.000 en 650.000 euro.

Dit is een verkorte versie van het artikel dat verschijnt in de DHC-nieuwbouwbijlage van donderdag 24 oktober 2019. Wilt u meer lezen over The Minister of andere nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van