Nieuwbouwproject Hellasduin in Vogelwijk, wonen op een triple A-locatie

In de zomer van 2021 is de oplevering van het luxe woonproject Hellasduin aan de Laan van Poot. In totaal gaat het om 42 appartementen met een oppervlakte tussen de 75 en 190 vierkante meter. Hellasduin is een van de projecten die wordt uitgelicht in de nieuwbouwspecial van DHC, die 11 april als bijlage bij de krant zit.

Door

Bijna was Hellasduin, het luxe woonproject op het terrein van het oude Halo-complex midden in de Vogelwijk, helemaal niet van de grond gekomen. Voornamelijk omdat de gemeente er destijds andere plannen mee had. Eind 2013, de financiële crisis was bijna voorbij, presenteerde toenmalig wethouder Marnix Norder (PvdA) een schets die uitging van volledige sloop van het sportcomplex, inclusief de tennisbanen.

Op dit grondgebied, ingeklemd tussen de Laan van Poot, de atletiekbaan en de Hellas-sporthal, waren zeventig eengezinswoningen ingetekend. Veel te veel voor zo’n beperkt oppervlak, oordeelden de bewoners. Buurtbewoner Irene van Geest zat destijds namens D66 in de gemeenteraad. “Ik zei tegen Norder: ‘dat moet je niet doen, we moeten appartementen gaan bouwen, anders is de wijk niet levensloopbestendig.’ Als je net als ik in een groot huis woont, kijk je op een gegeven moment uit naar iets kleiners. In de Vogelwijk betekent dat vaak dat je de wijk uit moet, want er zijn hier te weinig appartementen.”

Alles zelf regelen

Omdat een clubje mensen wel oren had naar zo’n project, is toen Vereniging Kopers Hellasduin opgericht, Van Geest werd de voorzitter. Een CPO-project, dat staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. “Zo konden we alles zelf regelen: de contracten met het bouwbedrijf, de financiering, de keuze van de architect enzovoort.”

 

Je moet op het terras op zijn minst met z’n zessen aan een eettafel kunnen zitten.
Irene van Geest (buurtbewoner en voormalig D66-raadslid)

 

Norders opvolger, Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij stimuleerde dat idee en wees een aantal CPO-locaties in de stad aan, zoals ook de Groene Mient in de Bomenbuurt.

Maar Vereniging Kopers Hellasduin bleek niet de enige belangstellende. Van Geest: “Er waren achttien partijen geïnteresseerd in de grond, voornamelijk projectontwikkelaars die semi-CPO-vormen aannamen. Daarom verscherpte de gemeente de regels: particulieren moesten meteen driehonderd euro storten, je moest een vereniging hebben en je moest een hele lijst van gegevens invullen om te bewijzen dat je geen projectontwikkelaar was. Toen bleven er nog zes partijen over. Na een loting konden we eindelijk van start.”

Wasruimtes

In de zomer van 2021 is de oplevering van de twee ‘villa’s’ Westduin en Oostduin (samen Hellasduin) aan de Laan van Poot. In totaal gaat het om 42 appartementen met een oppervlakte tussen de 75 en 190 vierkante meter. “Om de villa’s heen ligt een enorm grote, gemeenschappelijke tuin,” vertelt Van Geest.

“Maar dat is dan ook het enige dat we delen hoor. We hebben geen gezamenlijke wasruimtes of zo. Ieder appartement heeft bovendien een eigen balkon of terras. Ook behoorlijk groot. Als vereniging hebben we altijd gezegd: je moet op het balkon op zijn minst met z’n zessen aan een eettafel kunnen zitten. Plus: iedereen krijgt een plek in de ondergrondse parkeergarage.”

Net als bij andere nieuwbouwprojecten betaal je van tevoren een inlegbedrag. Bij Hellasduin is dat 42.000 euro. Deze eerste aanbetaling wordt later verdisconteerd met de koopsom. Je bent als koper tevens verplicht om er zelf te gaan wonen. Pas na drie jaar mag je je appartement verkopen of verhuren.

Grote belangstelling voor Hellasduin

Van de 42 appartementen zijn er inmiddels vijftien aan de initiatiefnemers verkocht. Voor de resterende 27 woningen, met prijzen tussen de 461.000 en  976.000 euro, is de belangstelling groot. “Ook mensen buiten de Vogelwijk die hun roots hebben liggen in Den Haag, kwamen naar de informatiebijeenkomst. Hellasduin is natuurlijk een mooi project: het ligt op een triple A-locatie, en je kunt je appartement indelen zoals jij het wilt. Ja, ik ga er zelf ook wonen.”

 

Als je kijkt naar het ontwerp, zie je dat dit een modern ontwerp is van de Nieuwe Haagse School.
Irene van Geest (buurtbewoner en voormalig D66-raadslid)

 

Qua exterieur heeft de vereniging al het nodige voorwerk gedaan. “We hebben ervoor gekozen om aan te sluiten bij de bouw in de Vogelwijk. Als je kijkt naar het ontwerp, zie je dat dit een modern ontwerp is van de Nieuwe Haagse School, (bouwstijl tussen 1925 en 1940, herkenbaar aan de overstekende daken en de kubistische vormen, red.).”

Wat nu als er straks te veel aanmeldingen zijn? Van Geest: onze makelaar Wim Korff de Gidts kijkt eerst of mensen solvabel zijn. We gaan niet kijken of je blauwe of bruine ogen hebt. En enthousiasme helpt ook.”

Hellasduin, Laan van Poot, oplevering: zomer 2021. Meer informatie: www.hellasduin.nl

Dit artikel uit de DHC-nieuwbouwspecial van 2019 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over bouwprojecten in Den Haag? Neem dan een abonnement op DHC.

Bekijk meer van