Wie springt in het gat van Hudson’s Bay?
Warenhuis Hudson’s Bay vertrekt uit Nederland en laat een gapend gat achter in de Grote Marktstraat. Twee hectare winkelvloer – wie biedt?
Twee jaar geleden opende Hudson’s Bay zijn deuren aan de Grote Marktstraat 48-50. Met zes verdiepingen en bijna twee hectare winkeloppervlak (19.000 vierkante meter) dacht de Canadese warenhuisketen succesvol het gat op te vullen dat V&D na zijn faillissement had achtergelaten.
Helaas. Afgelopen weekend onthulde Het Financieele Dagblad dat de aandeelhouders van Hudson’s Bay de stekker uit het Nederlandse avontuur trekken. Voor het einde van het jaar sluiten de vijftien filialen, waaronder die in Den Haag. Zo’n driehonderd medewerkers van de vestiging aan de Grote Marktstraat kunnen op zoek naar een nieuwe baan.
In het middensegment is geen ruimte. Dat is opgeslokt door internet
Het is ongetwijfeld een aderlating voor CBRE Global Investors, dat nog geen twee jaar eigenaar is van het winkelcomplex. Dat onderging een omvangrijke verbouwing, inclusief een volledig nieuwe gevel. CBRE, een vastgoedreus uit de Verenigde Staten die wereldwijd opereert, laat nog niets los over de toekomst van het pand. “Helaas kunnen wij op dit moment geen commentaar geven.”
Andere vastgoedverhuurders gaven deze week blijk van chagrijn in Het Financieele Dagblad. Ze hekelen dat ze het vertrek van Hudson’s Bay uit de media hebben moeten vernemen. Het Canadese bedrijf wil het nieuws niet bevestigen.
Bol.com
De vraag is wat er straks in het omvangrijke winkelpand komt. Links op de hoek bedient Primark reeds de onderkant van de markt, rechts is de Bijenkorf soeverein in het luxesegment. Iets ertussenin? “Nee, in het middensegment is geen ruimte,” zegt retaildeskundige Cor Molenaar resoluut. “Dat is opgeslokt door internet.”
Men moet het in een andere hoek zoeken dan de traditionele modeketens, stelt Molenaar. “Ik denk eerder aan een onlinepartij als Bol.com. Zo’n pand is een mooie locatie voor een showroom. Kijk naar het Chinese AliExpress, dat vorige maand in Madrid zijn eerste fysieke winkel in Europa heeft geopend.” Ook ziet hij dat Japanse ketens de stap maken naar Europa. “Die winkels hebben totaal andere concepten en design. Den Haag zou een mooie stad voor ze zijn.”
Het kan best een tijdje leegstaan
Marks & Spencer
Tweehonderd meter verderop staat het winkelpand (vier verdiepingen) nog altijd leeg waar Marks & Spencer zijn nering had. Het Britse warenhuis sloot twee jaar geleden definitief zijn deuren. Dat drie warenhuisketens het niet overleven in de Grote Marktstraat berust op toeval, zegt Molenaar. “Met de straat heeft het niets te maken. V&D ging aan schulden onderdoor, Marks & Spencer draaide slecht in Engeland en Hudson’s Bay ziet dat de zaken niet goed gaan in Europa.”
Evenwel is een nieuwe huurder voor zo’n grote winkelruimte niet zomaar gevonden. “Het kan best een tijdje leegstaan.”
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.