‘Hudson’s Bay is voor mensen van deze tijd’
Voorbijgangers werpen nieuwsgierige blikken op het Canadese warenhuis Hudson’s Bay aan de Grote Marktstraat. Donderdag 7 september gaat de winkel officieel open. Het oude V&D-pand is onherkenbaar geworden: grote raampartijen, veel lichtinval, houten afscheidingen, groene planten en een frisse uitstraling.
Door Marloe van der Schrier
De lach is niet van het gezicht van storemanager Edgar Mulder te krijgen. Sinds begin dit jaar is hij bezig met de lancering van Hudson’s Bay en nu is het eindelijk zover. “Maandag heb ik de vlag al gehesen boven op het pand, dat was toch wel een heel mooi moment. Het hele pand is gestript.”
De nieuwe raampartijen op de zesde verdieping – voorheen het magazijn van V&D – bieden nu uitzicht over de binnenstad. De betonnen pilaren verdeeld over de verdiepingen zijn het enige wat nog aan de vorige bewoner doet denken; ze konden bij de verbouwing niet om de fundering heen. Maar de grote raampartijen, de lichte, industriële plafonds en lichte tegels geven de verdiepingen een heel andere uitstraling. “De vloeren zijn heel overzichtelijk,” vindt Mulder. “Je kunt van de ene kant naar de andere kant kijken.”
In de kelder van deze vestiging zitten sportwinkel Decathlon, Stradivarius, Guess en Topshop. Deze laatste loopt binnen door in de Hudson’s Bay. In Hudson’s Bay – met een totale winkelvloer van 19.500 vierkante meter – werken straks zo’n 330 mensen. Vlak voor de officiële opening wordt overal de laatste hand aan gelegd. De ramen worden gelapt, de laatste kleding gaat in de rekken, bedden worden opgeschud en spullen op de tafel geschikt.
Service
Volgens Mulder onderscheidt Hudson’s Bay zich van andere warenhuizen door de service. Op de herenafdeling – stoer ingericht met plafonds en vloeren in grijstinten – bevindt zich een barbier om de baard te laten bijwerken, op de damesafdeling – twee verdiepingen – is een kapster en op de kinderafdeling (‘de grootste van alle Nederlandse vestigingen’) een speelhoek. Spijkerbroeken kunnen ter plekke worden ingekort en mocht je zelf niet wijs kunnen worden op de verdiepingen vol kleding, dan staat er een personal shopper klaar die vrijblijvend advies geeft. “We hebben geen shop-in-shops,” vertelt Mulder. “Onze eigen medewerkers zijn verantwoordelijk voor de verschillende merken.”
“We anticiperen bovendien snel op de actualiteit.” De storemanager wijst naar een van de ‘studio’s’ waar nu felgekleurde fietsen van een hip merk staan uitgestald. Het zijn open gedeeltes in de winkel speciaal ingericht voor lokale of nieuwe merken. “We kunnen snel wisselen op het moment dat er iets nieuws is en ook aandacht geven aan lokale designers.” Belangrijk om de connectie te maken met Den Haag: “We zijn er echt voor de stad.” Hudson’s Bay richt zich voornamelijk op ‘millenial minded people’, zoals Mulder het omschrijft. Met andere woorden: mensen die echt van deze tijd zijn en weten wat er speelt. “Eigenlijk is dat iedereen,” vult hij lachend aan.
Mulder is zelf niet in de Canadese vestigingen geweest, maar wat hij wel weet, is dat het in Nederland een eigen, nieuw concept is. “We willen laten zien dat we de retailwereld begrijpen en weten waar de klant behoefte aan heeft.” Dat het concern het afgelopen halfjaar een nettoverlies had van 422 miljoen Canadese dollar, deert Mulder vooralsnog niet. “Ik focus me volledig op deze vestiging en heb er alle vertrouwen in dat we hier iets moois gaan neerzetten. Anders liep ik hier toch niet met een big smile rond?”
| Foto: DHC/Sebastiaan Boot
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.